Optreden tegen overlast door houtkachel geëist

Datum:
 • vrijdag 1 september 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Heeft de gemeente Hollands Kroon ten onrechte geen maatregelen genomen tegen de rook- en stankoverlast, veroorzaakt door de houtkachel van bewoners aan de Noordzijperweg in Wieringerwaard?
  Ron Ranzijn
  Of is de op dertig meter afstand schuin erachter wonende L. Leynse met zijn klachten aan het verkeerde adres en moet hij in Den Haag zijn voor een verbod van de houtstook door particulieren? Deze vragen stonden centraal bij de behandeling van het beroep van Leynse tegen het besluit van de gemeente niet handelend op te treden.
  Gemeenteambtenaren hadden controles naar de overlast uitgevoerd en ook waren de gewraakte houtkachel en de rookafvoer gecontroleerd. Er werd niets strafbaars geconstateerd. Toch had de commissie beroep- en bezwaarschriften geadviseerd het bezwaarschrift van Leynse gegrond te verklaren. Er zou onvoldoende onderzoek zijn verricht. Het college volgde dat advies niet op.

  Discussie

  Bestuursrechter W. Klaus hield de bezwaarmaker voor dat de Raad van State onlangs oordeelde dat er nog geen algemeen aanvaarde inzichten zijn of en zo ja onder welke omstandigheden rook uit houtkachels schade toebrengt. De rechter zei zich niet in de wetenschappelijke discussie te kunnen mengen.
  Namens Leynse bracht woordvoerder M. van Raay daar tegen in dat op basis van diverse buitenlandse onderzoeksrapporten vaststaat dat de houtkachels schade aan de gezondheid veroorzaken. Nederland loopt achter en voldoet niet aan de Europese en internationale normen. Van Raay beaamde dat het bouwbesluit geen harde normen biedt om handhavend op te treden. Daarom had de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangedrongen op aanpassing van de regelgeving.
  Gemeenteambtenaar R. Vlaming stelt regelmatig controles uit te hebben gevoerd. Er was geen geur- en rookoverlast geconstateerd. Bij één melding brandde de kachel zelfs niet. ,,Er zijn meer mensen met houtkachels in de buurt’’, zei Leynse. Volgens advocaat T. Kaandorp hoort de algemene discussie in Den Haag thuis. B. van Yperen onderschreef dat namens de gemeente. ,,We moeten het doen met de bestaande wetgeving.’’
  Uitspraak binnen zes weken.
  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Zorro zei

  Geen hout, geen gas, geen kolen en in de winter leveren de zonnecellen bijna niks - dat wordt warme wollen winterwanten kopen en na het eten vroeg naar bed.

  Een reactie posten