'Verzet tegen stoker groeit'

Datum:
 • maandag 28 augustus 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Wieringerwaard - Inwoner Wieringerwaard wil Hollands Kroon dwingen tot handhaving, door houtrookverlast.
  Lydia Jasper
  Martin van Raay uit Culemborg verwacht dat meer mensen zich zullen verzetten tegen houtkachels en de overlast die ze van houtstokers ervaren.

  Mede door meer informatie die beschikbaar komt over de schadelijke gevolgen.

  Wanneer burenbemiddeling niet meer helpt of contact met de gemeente niet het gewenste effect heeft, is de gang naar de rechter de volgende stap.

  Als ervaringsdeskundige staat Van Raay vrijdag Leen Leynse uit Wieringerwaard terzijde bij de bestuursrechter in Alkmaar. Leynse ervaart overlast van de houtkachel van een dorpsgenoot. Omdat Hollands Kroon diens handhavingsverzoek heeft afgewezen, zoekt Leynse het hogerop en hoopt hij de gemeente af te dwingen actie te ondernemen.

  Eisen

  ,,In de komende jaren moet er in Nederland iets gebeuren op het gebied van houtrookoverlast", zegt Van Raay die zelf ook al jaren last heeft van houtkachels in zijn buurt. ,,Nederland loopt gigantisch achter bij Europese luchtkwaliteitsnormen en kan onmogelijk voldoen aan de nog strengere eisen die over een paar jaar worden geëist vanuit Brussel. Tenzij er dus echt iets drastisch verandert." Volgens hem is het daarbij belangrijk dat bij gemeenten een omslag komt. ,,Het belang van de stoker lijkt zwaarder te wegen dan van degene die overlast ervaart. Ik merk dat mensen liever niet klagen. Ze zeggen dat ze geen last hebben van de houtrook van een omwonende. Waarschijnlijk omdat ze geen ruzie met de buren willen. Maar ondertussen lopen zij, de buurt én de stoker gezondheidsschade op."

  De raad van Hollands Kroon heeft een paar maanden geleden een motie van ChristenUnie en Groenlinks aangenomen. Het gaat vooral om voorlichting. Maar een verbod op houtstoken is volgens de lokale politiek niet wenselijk en niet haalbaar. Dat betwist Van Raay:,,De gemeente kan gedwongen worden om te handhaven. Mijn ervaring is bovendien dat de slachtoffers van hout- rookoverlast vasthoudend zijn!

  Noordhollands Dagblad

  ______________________________________________


  Vrijdag 1 september zitting Rechtbank Alkmaar 10.00 uur! 


  1 reacties :

  h.oldeboom zei

  Geen land ter wereld waar zo weinig hout gestookt als in Nederland en toch hebben wij daar last van. Hoe kan dit? Heel eenvoudig; wij hebben geen last van dit of dat maar wij hebben (over)last van elkaar omdat we als haringen in een ton opgepakt zitten. Op naar de 20.000.000 inwoners zou ik zeggen.

  Een reactie posten