'Foute wethouder' niet opnieuw kiezen

Datum:
 • maandag 7 augustus 2017
 • in
 • Categorie: ,
 •  Den Haag - Je bent corrupt, of je bent niet corrupt.
  Sam Trompert 7-8-2017

  Dat je een foute wethouder was betekent niet dat je als gedeputeerde, of als Statenlid ineens niet meer fout bent. Je bent als persoon ongeschikt voor de politiek." Dat zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Hij reageert desgevraagd op het afnemen van passief kiesrecht van veroordeelde politici en andere criminelen.

  Een veroordeelde, corrupte politicus kan opnieuw meedoen aan verkiezingen. Met de juiste combinatie van charisma, programma en publiciteit kan hij of zij gewoon weer een publieke functie bekleden, als volksvertegenwoordiger. Er zijn maar weinig juridische mogelijkheden om criminelen te weren uit de politiek, terwijl diverse bestuurders en deskundigen de afgelopen week waarschuwden voor een. vermenging van de onder- en bovenwereld.

  Rechters kunnen passief kiesrecht, het recht om mee te doen aan verkiezingen, wel afnemen, als aanvullende straf. In de praktijk gebeurt dit vrijwel nooit.

  Opheldering 

  Van Raak wil opheldering van de verantwoordelijk minister.,,Wellicht is het nodig om de regelgeving aan te scherpen, want het lijkt mij een ontzettend goed idee als politici die veroordeeld zijn voor corruptie zich niet meer opnieuw verkiesbaar kunnen stellen."

  Het Hoofddorpse WD-Kamerlid Sven Koopmans sluit zich aan. ,,De WD heeft voorstellen gedaan om te regelen dat ook terroristen en andere criminelen die de democratie ondermijnen niet meer mogen stemmen of gekozen worden. Onze democratie is een groot goed dat stevig beschermd moet worden.'

   Het afnemen van kiesrecht is wel een 'vergaande straf', zegt Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen (D66) . Maar als iemand misdrijven pleegt, die de grondslagen van de Nederlandse democratie aantasten steunt hij ontzetting uit het kiesrecht. ,,Bij dat soort delicten is immers duidelijk dat iemand niet in staat is verantwoordelijk om te gaan met de rechten en plichten die voortvloeien uit onze democratie", aldus Groothuizen.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten