'Baden van groot sociaal belang'

Datum:
 • maandag 24 juli 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Wmo-adviesraad pleit voor open houden zwembaden.
  Mike Deutekom

  De Wmo-adviesraad van Hollands Kroon vraagt de politiek nog eens goed na te denken over de gevolgen van eventuele sluiting van zwembaden. Vooral voor mensen die zwemmen als therapie is een binnenbad in de buurt van groot belang.

  Secretaris Siep Rienstra heeft in een brief aan burgemeester en wethouders plus de gemeenteraad de bevindingen en zorgen van de Wmo-adviesraad op papier gezet. Hoewel de discussie over (dreigen- de) sluiting van zwembaden Den Krieck (Breezand), De Venne (Hippolytushoef) en De Wirg (Winkel) al langer gaande is, mengt de adviesraad zich nu pas in de kwestie.

  ,,Dat is naar aanleiding van de laatste openbare bijeenkomsten hierover. Nadat de initiatiefgroep Hoze (Hollands Kroon Overleg Zwenbad Exploitatie, red.) het in mei niet ging redden om op tijd met een plan te komen, hebben veel mensen zich met zorgen bij ons gemeld. Zodoende hebben wij ons erover gebogen", zegt Rienstra.

  De gemeenteraad heeft Hoze tot eind oktober gegeven om met een allesomvattend exploitatieplan te komen, waarmee de binnenbaden - binnen de gestelde financiƫle kaders - open kunnen blijven. Lukt dat niet, dan dreigen Den Krieck, De Venne en De Wirg te worden gesloten en wordt een opgeknapt of nieuw zwembad De Terp in Wieringerwerf het enige gemeentelijke bad in Hollands Kroon.

  De Wmo-adviesraad wijst de politiek op de grote sociale betekenis van de baden. Minder draagkrachtigen kunnen de grotere afstand moeilijker overbruggen, de adviesraad vreest dat zwemmen voor hun snel te duur zal worden.

  Therapie

   ,,Voor zij die zwemmen als therapie nodig hebben, is een zwembad in de directe omgeving van groot belang. Ook de sociale contacten moeten we niet onderschatten", aldus Rienstra.

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Hierover heeft de schrijver dezes al genoeg in de richting van BenW en raadsleden geschreven. Of is alleen die Wmo adviesraad voor BenW heilig ? De mening van de burger telt bij dit zooitje van Hollandskroon niet. Dat is zo langzamerhand overduidelijk !

  Een reactie posten