’Serverflats’ langs A7 als nieuw visitekaartje voor Wieringermeer

MIDDENMEER - Torenhoge, toekomstige datacenters op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer moeten ’subliem’ zijn ontworpen en een nieuw visitekaartje worden voor de Wieringermeer.

Door Martijn Gijsbertsen - 7-10-2016, 


Dat stelt de adviescommissie ruimtelijke ordening van de provincie.

Geheim 

Die heeft pas in het geheim gesproken over de bouwmogelijkheden op Agriport voor ’serverflats’ tot maximaal veertig meter hoogte. In principe zijn de deskundigen niet tegen verhoging van de bouwhoogtelimiet op sommige plekken van het bedrijventerrein langs de A7 van vijftien naar veertig meter. Zij stellen daar wel strikte eisen aan.

Meerwaarde 

Zo moeten de complexen voor opslag en doorgifte van digitale informatie goed worden ingepast in het landschap, vakkundig worden vormgegeven en moeten ze door hun uitstraling architectonische meerwaarde hebben voor de Wieringermeer. Omdat meer en hogere datacenters het karakter van de polder wezenlijk veranderen, wordt de gemeente Hollands Kroon en provincie aangeraden hiervoor een aparte gebiedsvisie op te stellen.

Faciliteiten 

Ook moet vooraf in kaart worden gebracht aan welke extra faciliteiten en voorzieningen bij ’serverflats’ behoefte bestaat. Zodat bijvoorbeeld technische installaties, parkeerruimte en beveiliging tegen hoogwater door een ringdijk direct in het ontwerp worden meegenomen. Ten slotte moet er nauwkeurig studie worden gedaan naar hoe mensen in de buurt en automobilisten de torenhoge bouwwerken zullen ervaren.

Kans  

De bouw van datacenters is volgens de experts een ideale kans om heel Agriport als ’één adres of beeldmerk’ te presenteren. Toekomstige ’serverflats’ komen overigens niet pal langs de snelweg te staan, maar op 190 meter afstand. Ter vergelijking: het Van der Valk-hotel in Hoorn is 56 meter hoog en staat circa 125 meter van de weg.

Noordhollands Dagblad


0 reacties :

Een reactie posten