'Open vuilstort in Wieringermeer'

Datum:
 • zondag 16 oktober 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Medemblik - Op de afvalcentrale in de Wieringermeer is volgens raadslid Siem Zeilemaker (PWF) sprake van open vuilstort. Dat zou volgens hem een verklaring zijn voor de stankoverlast.  Connie Verteltaal c.vertegaal@hollandmediacombinatie.n1

  Raadslid Medemblik laat vergunning doorlichten 

  „Het gaat om vuilnis uit de grijze bak, maar mensen flikkeren daar van alles in, vleesresten bijvoorbeeld. Dus dat stinkt. Het wordt wel afgedekt met grond, maar het ligt natuurlijk ook open als ze ermee bezig zijn. Ik ben er maar eens gaan kijken en dit heb ik gezien."

  De PWF laat door de Regionale UitvoeringsdiensP (RUD, een instantie die toeziet op naleving van milieuwetgeving) uitzoeken of dit mag volgens de vergunning die HVC heeft. Afval uit de grijze emmer moet immers naar de verbrandingsoven in Alkmaar.

  Zeilemaker is net als veel Medemblikkers de stankoverlast van de afvalcentrale beu. Voor de start van de afvalverbrandingsoven was er open vuilstort in de Wieringermeer. „Toen hadden we veel vaker stankoverlast", zegt Zeilemaker, die in Medemblik woont.

  Medemblik heeft relatief vaak last omdat de wind meestal uit het westen komt.

  Bufferen 

  HVC ontkent dat er sprake is van open vuilstort in de Wieringermeer. HVC is niet de enge gebruiker van de afvalcentrale, ook Sortiva en Afvalzorg zijn er actief. Afvalzorg houdt zich bezig met het zogenoemde bufferen van brandbaar bedrijfsafval.

  HVC doet hetzelfde als er door storingen onverwacht capaciteitstekort ontstaat bij de afvalverbranding. Wat Zeilemaker heeft gezien is waarschijnlijk het bufferen van bedrijfsafval. HVC erkent dat dit een bron is van geuroverlast. Naar aanleiding van een bewonersbijeenkomst vorige maand is HVC een onderzoek gestart naar de geurbronnen op het terrein in de Wieringermeer.

  De buffer van brandbaar bedrijfsafval is een van de drie bronnen van overlast aangemerkt. Andere bronnen zijn het biobed en de vul-doseerhal compostering. Op deze plekken wordt gft-afval verwerkt.

  Klachten 

  HVC heeft maatregelen genomen zoals het vernieuwen van de filter van het biobed. Dat is deze week uitgevoerd en juist daardoor ontstonden weer extra klachten. De klacht over het bedrijfsafval is doorgegeven aan Afvalzorg.

  Noordhollands Dagblad  4 reacties :

  Sam Kooy zei

  Dit is niet de enige stank binnen Hollandskroon ........... !

  Anoniem zei

  Een vuilstort die stinkt!

  Binnenkort krijgen we de **grijze vuilnisbak gestapo** om te zien wat er in zit.

  Geef de burgers maar weer de schuld.

  moeder van 3 zei

  Het stikt niet alleen daar.
  Hier ook, onze zwarte bak komt nu nog slechts 1 x per maand.
  Drie kleine kinderen in de luiers dus het ruikt hier lekker in de tuin. Bedankt gemeente, goed idee die plasticbak....

  Anoniem zei

  Hier in Nederland is het niets anders dan in Italie.

  Huisvuil brengt corruptie. Huisvuil is handel. Huisvuil kan de hele wereld over worden gebracht. En de rekening van de (r)overheid gaat naar de burgers. En Groen(s)links blijft maar groeien omdat er zoveel naieve mensen zijn.

  Dat plastic scheiden is echt een lachertje hoor. Wij wisten dat natuurlijk al lang maar het kwam van de week in het staatsjournaal aan bod.

  Een reactie posten