Den Helder: kom maar op met die windparken

Datum:
 • zondag 16 oktober 2016
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • DEN HELDER - Waar vanuit andere kustgemeenten wordt gestreden tegen windparken voor de Noord-Hollandse kust, maakt de Kop van Noord-Holland zich daar juist sterk voor. 


  Door Hedzer Faberh.faber@hollandmediacombinatie.nl - 15-10-2016, 

  De vier Noordkopgemeenten hebben gezamenlijk hun zienswijze (vóór) ingebracht bij minister Henk Kamp en offshorestad Den Helder heeft dat ook op eigen titel gedaan. ,,We mogen deze boot niet missen. Er moet doorgepakt worden,’’, zegt havenwethouder Edwin Krijns.

  Vanwege de duurzaamheidsdoelstellingen die Nederland moet halen - in zeven jaar moet het aandeel duurzame energie van 5 naar 16 procent - en zeker ook vanwege het regionale belang. Den Helder aast op het werk. ,,We servicen nu al een deel van het Gemini-windpark bij Groningen vanuit de haven en Den Helder Airport. Dit is dichterbij, zeker vier maal zo groot en zou een enorme economische groei betekenen voor deze regio. Doen wij het niet, dan doet Zuid-Holland het en zijn wij het werk kwijt.’’

  Dat gaat dan om het park voor de kust van de verzet plegende kustgemeenten Bergen, Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort. Het plan ’IJmuiden Ver’ is nog eens dubbel zo groot. Krijns: ,,Beide moeten ze er komen en dat weten die gemeenten ook. Egmond heeft molens dichterbij dan dit park en daar komt geen badgast minder om. Ik denk dat ze uit zijn op compensatie.’’

   Direct voor de Helderse kust is geen plek voor turbines in verband met vaarroutes en visserij, een sector die wel in de verdrukking komt door windmolens op zee. Er is ook sprake van een park bij de Doggersbank, waar veel gevist wordt.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Bakker zei

  Onze militairen moeten in Mali de uranium mijnen van de Fransen bewaken zodat de Nederlanders goedkope kernenergie uit Frankrijk kunnen betrekken. Ondanks dat wapengekletter, voor zover er nog sprake van is in het verarmde Nederlandse leger, moeten er weer tientallen miljarden uitgegeven worden aan zinloze windparken zodat een select gezelschap super rijken nog rijker kunnen worden door de subsidie die wordt opgebracht door het klootjesvolk.

  Een reactie posten