Burgemeester Nawijn trekt na uitglijder het boetekleed aan: ’Enorm dom’

Datum:
 • woensdag 26 oktober 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • ANNA PAULOWNA - ,,Dit is enorm dom van mezelf, ik vind het onverkwikkelijk dat ik dit gedaan hebt’’, zegt burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon.

  Door Martijn Gijsbertsen - 26-10-2016 


  ,,Tegelijkertijd ben ik ook maar een mens van vlees en bloed. Het is me in de emotie ontglipt, ik heb het gezegd en ga nu diep door het stof.’’ Hij blikt met spijt terug op het incident na de raadsvergadering van dinsdagavond.

  Onderonsje

  Nawijn versleet in een onderonsje met griffier Marnix Philips twee inwoners van Wieringerwerf, die partij zijn in een burenconflict en op de tribune zaten, onder meer voor ’zure gekken’. De burgemeester was daarbij vergeten zijn microfoon uit te zetten.
  ,,Als gemeente weten wij al heel langer wat er speelt in Wieringerwerf. Dat is een particulier conflict dat al jaren loopt, waarmee we in principe geen bemoeienis hebben, maar ons wel voor hebben ingespannen. Het frustreert mij dat ik er tot op heden niet in ben geslaagd dat op te lossen.’’

  Qui vive

  ,,Dat kwam er ook een beetje uit. Ik had op mijn qui vive moeten zijn, simpel zat. Mensen mogen veel over mij zeggen, andersom past dat niet. Daarom trek ik nu het boetekleed aan.’’
  De burgemeester belde woensdagochtend direct de betrokkenen om zijn excuses aan te bieden, toen hij te horen kreeg dat er via een tweet van GroenLinks behoorlijk wat ophef over zijn uitlatingen was ontstaan.

  Spijt

  ,,Dat heb ik gedaan, zonder een seconde na te denken. Van man tot man heb ik gezegd dat ik iets heb gezegd wat absoluut niet kan. Meer dan mijn spijt betuigen, kan ik niet doen.’’
  In een memo aan de gemeenteraad bood Nawijn vervolgens ook zijn verontschuldigingen aan de politiek aan.
  De fractievoorzitters en Nawijn komen vanavond met spoed bijeen om achter gesloten deuren over het incident te spreken.
  ,,Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken. Het is aan anderen om over mij te oordelen, ik heb niks te verbergen. Er zijn genoeg andere vraagstukken die meer aandacht verdienen, ik kan alleen uitleggen dat ik een spontaan persoon ben die in een onbewaakt ogenblik soms ook iets ondoordacht zegt.’’

  Staartje

  Vrees dat de kwestie een vervelend staartje voor hem tot gevolg zal hebben, heeft Nawijn geenszins. ,,Nee, ik ben sowieso niet bang aangelegd. Verricht mijn werk naar eer en geweten, maar maak net als ieder ander mens wel eens fouten. Daar kom ik voor uit, geef ik ruiterlijk toe.’’

  Noordhollands Dagblad

  Burgemeester Nawijn vergeet microfoon voor 'zure gekken' uit te zetten.


  ______________________________________________

  Excuses burgemeester niet aanvaart

  'Burgemeester Jaap Nawijn'- Foto: Hollands Kroon
  ‘Burgemeester Jaap Nawijn’- Foto: Hollands Kroon
  HOLLANDS KROON – Omdat het werk van een journalist bestaat uit het toepassen van hoor en wederhoor hebben wij bij de familie Lombaard geïnformeerd of er excuses zijn aangeboden. Uit het gesprek met de familie Lombaard blijkt dat er excuses zijn aangeboden maar deze niet door de heer Lombaard zijn geaccepteerd.
  ‘Volkomen uit het niets werd ik gebeld door de burgemeester’ zegt Ronald Lombaard. ‘Hij wilde zijn excuses aanbieden voor uitspraken die hij in onze richting had gedaan. Aangezien ik niet op de hoogte was van de uitspraken die hij had gedaan heb ik hem gevraagd wat hij over ons had gezegd. Nawijn gaf aan ons een stel zuur pruimen te hebben genoemd na afloop van de begrotingsvergadering. Ik heb de burgemeester verzocht om zijn excuses even op papier te zetten en dit te mailen, zodat ook mijn echtgenote hier kennis van kon nemen. Dit was teveel gevraagd. Hier kon Nawijn niet aan beginnen.  Met deze mondelinge excuses aanvaard of niet was het volgens de burgemeester wel afgedaan wel afgedaan.’
  Kortom de memo die vanmiddag is uitgegaan blijkt een halve waarheid te bevatten. Inmiddels is het duidelijk geworden dat de gemeenteraad vanavond in spoedzitting bijeenkomt in Wieringerwerf om over de escapades van de burgervader te praten.

  DE MEERPEEN.nl  6 reacties :

  Anoniem zei

  Deze man kon al niet serieus genomen worden na zijn declaratie gedrag eerst in Heemskerk en later in Hollands Kroon. Daar komt nu het schofferen van een paar bewoners bij. Hoe ver kan je tegenwoordig gaan als burgemeester?

  P.v.d.Munnik zei

  Excuses aanbieden nadat je een paar inwoners hebt geschoffeerd tijdens een gezellig onderonsje met de gemeentesecretaris zal wel niet erg gemeend zijn.
  Nu is de vraag hoe serieus de inwoners van Hollands Kroon de politiek nog kunnen nemen na de zoveelste uitglijder van deze burgemeester.

  De ondergrondse. zei

  Eens dom, altijd dom. Doe dan voor een keertje iets snuggerders en vertrek.
  Er is al genoeg rotzooi met VVD burgemeesters in dit land.

  h.oldeboom zei

  Hup LADA, dit is je laatste kans om te overleven en stuur die vent weg.

  Anoniem zei

  De arrogantie van deze onverzorgde man. Hij wenst het niet op papier te zetten.
  Wie denkt deze (man) wel wie hij is?

  Sam Kooy zei

  Nawijn laat hier duidelijk in de praktijk zien wat voor manieren hij voorstaat en hoe hij met mensen wenst om te gaan. Inmiddels hebben zijn maatjes in de raad hem niet al te veel verweten. Noemden het in populair hollands "onhandig". Verder niets !!!!!! Zó zit dus de raad in elkaar. Stelletje meelopers met BenW.

  Een reactie posten