Groep joden in de bres voor behoud Joods Werkdorp Slootdorp

Datum:
 • maandag 19 september 2016
 • in
 • Categorie:
 • SLOOTDORP – Joden in het Hollands Noorderkwartier willen het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer behouden. Zij hebben in reactie op de grote maatschappelijke onrust over plannen van een projectontwikkelaar de Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen opgericht.


  Groep joden in de bres voor behoud Joods Werkdorp Slootdorp


  Het Joodse Werkdorp werd in 1934 gebouwd in de net drooggelegde Wieringermeer. Joodse jongeren, vluchtelingen uit Nazi-Duitsland, leerden er nabij Slootdorp een vak dat bruikbaar zou zijn om zich als pionier in Israël te vestigen.  In 1941 werd het kamp omsingeld en de bewoners naar het concentratiekamp Mauthausen weggevoerd. Van de driehonderd jongeren die toen nog aanwezig waren, werden 187 door het Nazi-regime vermoord. De Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen eist van de Provincie Noord-Holland het behoud van het hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer.

  Een projectontwikkelaar wil zeven gebouwen neerzetten. Elk met 22 kamers in een dubbele woonlaag, in de vorm van een halve cirkel, 350 buitenlandse flexwerkers, een uitzendbureau en een winkeltje vestigen. De Werkgroep Joods Werkdorp wil, dat het gebouw wordt ingericht als Holocaust-herinneringscentrum.

  De Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen bezocht recent het Joodse Werkdorp. Tijdens de Open Monumentendag op 11 september 2016 organiseerde de Werkgroep een tentoonstelling over het Joodse Werkdorp in de Synagoge Alkmaar, die door honderden belangstellenden werd bekeken. Binnenkort zullen excursies naar het Werkdorp worden georganiseerd.

  De Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen heeft een eigen facebookpagina ingericht: https://www.facebook.com/joodswerkdorp.wieringen

  Logo

  2 reacties :

  Sam Kooy zei

  Maar........ Merskers wil alles immers te gelde maken samen met zijn vrienden/eigenaren ! Kan hij zijn speeltje Waddenpoort vortzetten.

  Anoniem zei

  Of het nu het Joods Werkdorp in de Wieringermeer is of Coöperatie ZAP die de dorpskern van Van Ewijcksluis met nieuwe loodsen mag dichtbouwen ondanks dat het vigerende bestemmingsplan daarin niet voorziet, het zal deze Gemeente een zorg zijn zolang ze hun vrienden maar kunnen bevoordelen.

  Het zijn deze democratisch gekozen machtswellustelingen die de dag nadat ze gekozen zijn al weer vergeten zijn dat ze de belangen van de kiezers dienen te behartigen en niet die van hun vrienden. De democratie stopt op de dag na de verkiezingen en vervolgens zitten we 4 jaar vast aan die dames en heren zonder er ook maar iets aan te kunnen veranderen.

  Een reactie posten