'Azc zou er niet uit de toon vallen'

Datum:
 • zondag 11 september 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Robbenplaat als optie aangedragen.

  Hollands Kroon - Wat is de beste plek in Hollands Kroon voor de bouw van een asielzoekerscentrum (azc) voor driehonderd mensen, mocht dit gezien de stroom vluchtelingen nodig blijken? Diverse lezers van deze krant en 'prominenten' reageren en wijzen locaties aan.


  Martijn Gijsbertsen 

   0  Rond dorpen Wieringermeer is beslist plek    0

  Aan de rand van Anna Paulowna, daar waar de sportvelden liggen en de motorclub, voedselbank en brandweer zitten, moet ruimte genoeg te vinden zijn voor een asielzoekerscentrum.

  Dat meent Jos van Kuijeren (73) uit Anna Paulowna, ex-commentator van de NOS en voormalig basis-schoolleraar. „Er is heel veel oppervlakte beschikbaar in Hollands Kroon, dus ik zou het raar vinden als het een afgelegen plek wordt", laat hij weten.

  Station

  „Daar bij de voetbalvelden zitten de mensen niet ver van het winkelcentrum (Molensluis, red.) en station. Dat lijkt me ideaal. Binnen de bebouwde kom wordt, vanwege de beperkte ruimte, lastig." De Poldernaar behoort naar eigen zeggen niet tot de 'idioten die zegt: vluchtelingen hoeven wij niet'. „Je zou zelf in de situatie zitten dat je je land moet verlaten. Met als motief dat je goed moet zijn voor je naasten, moet Anna Paulowna zijn hart open stellen voor deze mensen."

  Dorpsgenote Linda Wiedijk ziet de vluchtelingenopvang liever verhuizen naar Wieringerwerf. „Industrieterrein Robbenplaat is geschikt. Dat ligt al jaren klaar voor het bouwen van bedrijfspanden. In de tussentijd is er weinig van de grond gekomen, terwijl de infrastructuur er al ligt. Het gebouw zou hier niet uit de toon vallen."

  Wieringerwerf heeft als enige van de vier plaatsen die in beeld zijn - ook Anna Paulowna, Hippolytushoef en Nieuwe Niedorp/Winkel genieten de voorkeur van burgemeester en wethouders - een middelbare school: Rsg Wiringherlant.

  „Naast alle andere voorzieningen als basisscholen, winkels, sporthal en zwembad. Vanaf Robbenplaat is alles op loop-/fietsafstand te bereiken. Dat brengt weinig vervoerskosten met zich mee. Verder ligt het dicht bij de A7,.dus makkelijk te bereiken voor leveranciers van producten., personeel en vrijwilligers. Agriport is ook niet ver, hier zouden vluchtelingen eventueel tijdelijk kunnen werken."

  Anna Paulowna heeft daarentegen weer een treinstation, oppert Nellie Smits uit Middenmeer. „Dat lijkt mij een groot voordeel voor een vluchteling die bijvoorbeeld naar school moet om Nederlands te leren."

  Ontmoeting 

  Zijdewinder Theo Moras pleit voor gemeentehuis De Ontmoeting in Anna Paulowna als azc-locatie. „Een nuttiger bestemming is voor dit gebouw niet te bedenken. Nu wordt et ook voor miljoenen verbouwd. Het kan desnoods nog veel langer dan tien jaar worden gebruikt en zal inwoners veel belastinggeld bespan. Het pand is groot genoeg en voldoet aan alle eisen."

  Fokko Omta (59), predikant van de Fenixkerk in Nieuwe Niedorp, heeft 'geen enkele gedachte over of voorkeur voor' een bouwplek voor een azc.„Al zou ik een plaats op het oog hebben, dan zou ik die niet naar voren schuiven. want ik ben helemaal geen voorstander van grootschalige opvang."

  Integratie 

  Omta is lid van een werkgroep, die eerder een 'mini-azc' (maximaal vijftig mensen) in het voormalige Parlangebouw aan de rand van park De Meet bepleitte. „Dan bied je vluchtelingen snel een plek midden in de samenleving en kan hun integratie meteen beginnen."

  Volgens Trien van de Gest van theesalon 't Theeater, de creatieve alias van Anne-Nita Wagemaker (56) uit Den Oever, is Hippolytushoef of Wieringen niet geschikt voor een azc. „Die discussie is jaren geleden al eens gevoerd. Toen hadden ze een oud mobilisatiegebouw hier aan de Gesterweg op het oog, waar nu kunstenaars in zitten."

  „De mensen kwamen verschrikkelijk in opstand, waren woest., Dat werd een enorme rel. Terwijl Iosse vluchtelingengezinnen, die hier tussen het volk in zijn komen wonen, wel worden geaccepteerd. Uit een land waar kinderen uit je handen worden geschoten, zou ik ook weg gaan."

  Van de Gest is bang dat, mocht de keuze op Wieringen vallen, de geschiedenis zich zal herhalen. „Wanneer je mensen in een groot gebouw propt met totaal geen vèrtier en niks te doen, dan lopen ze met hun ziel onder de arm en gaat het fout", waarschuwt ze. „Het is hier zo dood als een pier, ze gaan zich te pletter vervelen. De beste plek is daar, waar ze iets te doen hebben, hun tijd nuttig kunnen invullen en de gelegenheid krijgen zich te ontplooien."

  In de ogen van Wieringerwerver Dick Troost (88), eigenaar van een privémuseum met miniatuurlandbouwvoertuigen naast de Cultuurschuur, is er aan de noordkant van bet grootste Wieringermeerdorp 'ruimte in overvloed' voor een azc.

  Oom Keesweg

   „Voorbij camping Land aan Zee, bij de Oom Keesweg, kunnen die agrariërs best wat land missen. Eentje heeft daar tachtig hectare, de ander zestig, geloof ik. Als voor de grond een knappe prijs wordt betáld, vallen zij zich er geen buil aan."

  Troost vindt het een prima zaak dat Hollands Kroon een steentje wil bijdragen aan de vluchtelingenopvang. „Middenin de vier grote dorpen is geen plek. Maar daaromheen, in de kale polder op geringe afstand van het centrum, beslist wel."

  __________________________________________________________

  Plek azc óók aanwijzen bij lege bedden 

  Verslaggever v.h. Noordhollands Dagblad

  Anna Paulowna  -  Moet er wel een asielzoekerscentrum (azc) voor maximaal driehonderd mensen in Hollands Kroon worden gebouwd, nu blijkt dat er in tijdelijke opvangcentra duizenden bedden leeg blijven?

  Dat vragen veel lezers zich af, na de oproep van deze krant naast die van de gemeente aan inwoners - op welke locatie in of bij Anna Paulowna, Hippolytushoef, Nieuwe Niedorp/ Winkel of Wieringerwerf het beste een azc kan komen.

  Burgemeester Jaap Nawijn vindt de vraag op zich niet onlogisch, maar stelt dat Hollands Kroon op voorhand een definitieve bouwlocatie wil aanwijzen. Doet het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) in de toekomst een beroep op de gemeente om grote groepen vluchtelingen op te vangen, dan is dat vast geregeld. En kan de bouw snel starten, wanneer daartoe noodzaak bestaat.

  Het bepalen van de locatie wil niet zeggen dat ook daadwerkelijk een azc wordt gebouwd.

  _________________________________________________________
  Noordhollands Dagblad

  5 reacties :

  Bakker zei

  Mijnheer Jos van Kuijeren, is het u bekend dat het merendeel van de mensen die u onder vluchtelingen rekent, helemaal geen vluchtelingen zijn maar migranten die afkomen op een gratis huis, inboedel en uitkering?
  Van mensen die voor de organisatie van wijlen SS'r Joseph Goebbels, de NOS hebben gewerkt en bovendien nog in het linkse bolwerk "het onderwijs" werkzaam zijn geweest, zijn een gevaar voor ons eens zo prachtige landje.
  U heeft als gepensioneerde een prima pensioen en bovendien waarschijnlijk nog een prima uitkering/pensioen van de NOS dus laat uw hart en portemonnee spreken en uw "goedheid" niet laten financieren door Nederlanders die het zelf hard nodig hebben.

  P.Dekker zei

  In Van Ewijcksluis staat op de parkeerplaats van RAP een slachtoffer van een loverboy en woont daar in een oud caravannetje met een paar hondjes onder erbarmelijke omstandigheden. De politie rijdt er regelmatig langs maar kan zoals gebruikelijk niets doen.

  Volgens de plaatselijke apv is het, gezien de borden bij entree van het dorp verboden te overnachten in vrachtwagen, bus, camper, enz.

  Het erge van dit verhaal is dat binnenkort de winter voor de deur staat en een Nederlandse burger door alle instantie in de steek wordt gelaten ondanks dat er dringend hulp nodig is.
  Mensen zoals dhr. van Kuijeren hebben een verbond met de duivel gesloten en kotsen hun mede Nederlanders uit ten faveure van een horde moslims die nooit zullen integreren en slechts de islam willen invoeren en zoveel geld kosten dat onze ouderen en zieken er onder moeten lijden.

  Anoniem zei

  Zouden de voorstanders van een AZC bij de sportvelden geen dochters of kleindochters hebben?
  We kunnen dagelijks in de krant lezen dat er weer eens een zielige gelukzoeker zich vergrijpt aan een jong meisje, of desnoods een kleuter.
  Wat we lezen is slechts het topje van de ijsberg want de berichten over aanrandingen van zogenaamde asielzoekers zijn talrijk en worden vaak verzwegen door de ex collega's van van Kuijeren. Zo werkt dat bij extreem links.

  Anoniem zei

  Is heet Jos van Kuijeren of Jos Kuijer?

  In Hilversum gaan ze een bestaand AZC sluiten en wij moeten er hier een openen???????????????????????????????????????????

  Ga weg met gelukszoekers.

  Bakker zei

  De vluchtelingen van Jos van Kuijeren, hoe dom en naïef moet je zijn om dat nog te geloven:

  “Vluchtelingen” gaan op vakantie naar hun land van herkomst

  Geplaatst op 12 september 2016 door E.J. Bron


  screenshot_1

  (Door: Michael Stürzenberger – Vertaling: E.J. Bron)

  In Duitsland bestaan blijkbaar gevallen van zogenaamde “mensen die recht op asiel hebben” die hun vakantie – waartoe ze in Luilekkerland Duitsland absurd genoeg net zoveel recht hebben als ontvangers van een Hartz IV uitkering – uitgerekend doorbrengen in het land, waarin ze zogenaamd “vervolgd” worden en waaruit ze “gevlucht” zijn.

  In Nederland is het niet anders.

  Een reactie posten