Advocaten vrezen voor klassenjustitie

Datum:
 • donderdag 8 september 2016
 • in
 • Categorie:
 • Leiden - Sociaal zwakkeren kunnen, straks fluiten naar een eerlijk proces. Daarvoor waarschuwen advocaten die cliënten bijstaan die onl mogelijk een normale advocaat kunnen betalen. 
  Sam Trompert stompert@hollandmediacombinatie.n1

  Het kabinet wil bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie. Advocaten die armlastige cliënten helpen worden betaald door de overheid voor hun werk, het zogenoemde pro deo. Dat gebeurt aan de hand van een puntensysteem. 'Sociale advocaten' kunnen in totaal 2000 punten per jaar declareren. Eén punt staat gelijk aan één uur werk, voor een tarief van iets meer dan 100,-.

  Minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) stelt voor de maximale puntenvergoeding te verlagen naar 900 punten. Dat betekent dat advocaten minder cliënten kunnen bijstaan. Anders gezegd: cliënten kunnen niet, of minder snel, terecht bij de advocaat die ze willen.

  _______________________________________

   'Dit zijn achterlijke plannen' 

  _______________________________________


  De plannen komen uit een rapport van de commissie-Wolfsen, die onderzocht hoe de uitgaven voor gesubsidieerde bijstand omlaag konden. De advocatuur staat op zijn achterste benen. Verschillende beroepsverenigingen zijn vandaag bij het debat om hun bezwaren zichtbaar te maken.

  „Een van de fundamenten onder ons rechtssysteem is het recht op een eerlijk proces. Onderdeel daarvan is de vrije advocatenkeuze", legt Sébas Diekstra uit, van de Leidse advocatenfirma Diekstra Van der Laan Advocaten. Hij is woedend over de plannen, die hij 'achterlijke, ondoordachte maatregelen' noemt. Met name vanwege principiële redenen: „Ik doe bijvoorbeeld veel cold cases. Die cliënten komen echt bij mij. Die willen niet hoeven shoppen, omdat ik mijn 900-urennorm al gepasseerd ben." .

  Er zijn ook bedrijfseconomische redenen. „Voor een reeks kantoren betekent dit de doodsteek", aldus Diekstra. Met 900 uur aan sociale advocatuur kan een raadsman of -vrouw zo'n €94.000,- aan omzet verdienen.

  En dat is zeker niet veel, zegt het Kamerlid Michiel van Nispen (SP). „De advocaat is ondernemer en de vergoeding is dus omzet, geen inkomen. Het is dus bepaald geen overdreven hoge vergoeding, integendeel." Van Nispen presenteerde gisteren zijn eigen plannen voor de rechtsbijstand. Hij wil de 900-urennorm van tafel hebben. „Om klassenjustitie te voorkomen."

  Van der Steur is dat niet van plan. De plannen dragen bij 'aan de kwaliteit van de rechtsbijstandverleners', schrijft hij in reactie op Kamervragen. Advocaten moeten toe naar een 'gemengde praktijk', wat betekent dat ze ook betalende cliënten zullen moeten aannemen.

  Diekstra en andere sociale advocaten begrijpen dat niet. „Het kwaliteitsargument van het kabinet is onzin. De meeste sociaal advocaten hebben amper betalende cliënten. Zij zullen dus op zoek moeten naar zaken, waarin zij niet gespecialiseerd zijn. Dat zal ten koste gaan van de kwaliteit."

  Als de maatregelen doorgaan zal Diekstra daartegen procederen, desnoods tot aan het Europees Hof.

  Noordhollands Dagblad  2 reacties :

  Anoniem zei

  Klassenjustitie? Klassenjustitie is van alle jaren alleen rijst het de laatste jaren de pan uit.

  h.oldeboom zei

  De mensen die tegen de waanzin der windmolens strijden zijn vaak niet sociaal zwakkeren; helaas ook hier gaan rechtbanken zelden mee in hun bezwaren en volgen braaf de regeringsplannen en politiek. Klasse justitie ligt veel breder dan alleen de sociaal zwakkeren ; alleen als het een foutief ingevulde parkeerbon betreft willen rechtbanken voor de vorm de burger gelijk geven - of als u een zware crimineel bent met de allerduurste advocaten spelen ze (rechters) uit angst de rechtvaardige en passen op ook maar de geringste juridische fout te maken anders worden ze immers onderuit gehaald door de 'amice'.
  Nederlandse rechtspraak? Alleen voor grote criminelen en het grote geld en de misbaksels uit de politiek en bestuur - de rest wordt genadeloos afgestraft of eigenlijk weggewuifd.

  Een reactie posten