Strijd om molens duurt voort

Datum:
 • zaterdag 13 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Lutjewinkel - Het blijft spannend spannend voor Dirk Nobel(69) en de andere vijf aandeelhouders van Windmolens Groetpolder BV. „We zijn een stap verder, maar zeker is er nog niets. Het blijft onvoorspelbaar." 
  Ed Dekker Noordhollands Dagblad

  De akkerbouwer uit Lutjewinkel wordt donderdag verwacht in het Paleis van Justitie te Den Haag. Opnieuw strijden voor nieuwe wind-. molens. De groep agrariƫrs wedt nu zelfs op twee paarden. Een nieuw hoofdstuk in een dik boek dat steeds dikker wordt.

  Of alle huidige negentien windmolens in de Groetpolder tussen Aartswoud en Kolhorn uit 1999 vervangen door nieuwe turbines, evenveel en vrijwel dezelfde. Of twaalf bestaande molens afbreken en op deze plek zes grotere. Een van deze plannen hopen de boeren uit te voeren. "Wanneer geen idee. Dik twintig jaar vecht ik nu voor windenergie. Ik heb geleerd verwachtingen in te slikken."

  ________________________________________________

   Winkelier krijgt 7200 euro
  LutjewinkelOtjes levensmiddelen krijgt elk jaar 7200 euro van Windmolens Groeipolder BV. En achttien omringende huishoudens kunnen jaarlijks rekenen op elk 750 euro. „Om wat terug te doen", zegt Dirk Nobel. „Mensen kunnen molens ervaren als overlast." Als het plan voor zes grotere molens (met sloop van twaalf oudere) doorgaat, verandert er veel, maar niet voor Peter Otjes. Vijftien huishoudens binnen zeshonderd meter krijgen dan elk 3.000 euro per jaar, als beloning voor hun instemming. Hun woning geldt 'als gevoelig object'. Wie verder woont, tot 1200 meter, krijgt ongeveer 2500 tot 750 euro, afhankelijk van de afstand.

  ____________________________________________________

  Dertien miljoen 

  Vergunning voor de negentien nieuwe molens is er, maar de benodigde dertien miljoen euro is er nog niet. De bank doet niks zonder SDE-subsidie, Stimulering Duurzame Energieproductie. Met deze regeling vult 'Den Haag' de opbrengst per kilowattuur geleverde stroom aan tot, in dit geval, maximaal negen cent. De marktprijs schommelt nu rond de 2,6 cent. 'Groetpolder' wil aanspraak maken op een SDE-overgangsregeling. Het College van beroep voor het bedrijfsleven behandelt de kwestie 18 augustus.

  Met het andere plan zit Groetpolder bij de laatste zes van de provincie: twaalf oudjes weg, zes grotere molens terug. Elf projecten elders in Noord-Holland zijn afgewezen. Deze plannen voldoen niet aan de voorwaarden.

  „Het gevaar bestaat dat wij alsnog afvallen" zegt adviseur Jeroen de Heer (40) uit Winkel. Er sneuvelen alsnog plannen als andere projecten in Noord-Holland al voldoende duurzame energie gaan opleveren om in 2020 te voldoen aan verplichtingen. Nobel: „De provincie staat geen extra windenergie boven deze afspraak toe. 'Haarlem' heeft niets met windenergie. Onbegrijpelijk, maar alle heisa rond 'Molen 158' in Sint Maartensbrug heeft de provincie kopschuw gemaakt. De Haarlemse politiek wil geen gedonder."

  Al dik twintig jaar levert Dirk Nobel strijd om windenergie. In 1994 plaatste hij een eigen molen bij zijn bedrijf Moed en Volharding aan de Boerensluisweg. „Ik was in Denemarken geweest en kon mijn ogen niet geloven. Honderden molens. Die tellers gingen hard. Dat wil ik ook, dacht ik toen." Ook buren werden enthousiast. In 1995 was de BV een feit. Pas vier jaar later stonden de huidige negentien windmolens er. „Het was moeizaam met de gemeente." Na vijf jaar van voorbereiding en gesteggel veegde de Raad van State vorig jaar het plan voor veertien grote turbines (en sloop van de huidige negentien) van tafel. Formeel voldeed dat plan niet aan de aangescherpte voorwaarden van de provincie. Dirk Nobel houdt vol. „We kunnen niet om windenergie heen. En met wind kan je meer verdienen dan met tarwe." Netto hielden de aandeelhouders vorig jaar netto ieder rond 23.000 euro
  over aan hun molens aan hun molens. De zes nieuwe beoogde molens worden elk 149 meter hoog (van maaiveld tot puntje hoogste wiek). De huidige turbines zijn 67,5 meter.

  Noordhollands Dagblad
  4 reacties :

  h.oldeboom zei

  Ik ga bijna janken van dat zielige verhaal; wie organiseert een collecte voor deze man?

  Anoniem zei

  Er hoeft geen collecte te worden gehouden voor deze man.
  De (r)overheid heeft jaarlijks collectes voor dit soort criminelen.

  Zure regen? Nooit meer iets van gehoord! Fijnstof? Laat me niet lachen. Duurzaam? Dat maken de mensen zelf wel uit.
  Al deze onderwerpen zijn aan criminaliteit te linken. De (r)overheid voorop.

  Anoniem zei

  Otje heeft reclame voor de windmolens op zijn auto en krijgt daar € 7200 voor en de omwonenden krijgen voor de overlast € 750. Dat is toch zeker een tikfout, andersom lijkt me namelijk heel wat logischer.

  Anoniem zei

  Waarom krijgt die Otjes € 7200 en de bewoners die in de buurt van die molens wonen masr € 750 ? Dat slaat toch nergens op?

  Een reactie posten