Provincie staat toch grotere windmolens toe in Groetpolder bij Lutjewinkel

Datum:
 • dinsdag 9 augustus 2016
 • in
 • LUTJEWINKEL - Gedeputeerde Staten van Noord-Holland staan grotere windmolens in de Groetpolder bij Lutjewinkel toe. Vijf agrariërs mogen zes nieuwe turbines plaatsen. Twaalf van de huidige negentien molens worden afgebroken.


   Door Ed Dekker - 9-8-2016,

  H et toekomstige windpark produceert jaarlijks vijftig tot zestig miljoen kilowatt stroom, verwacht akkerbouwer Dirk Nobel. Dat is ruim een verdubbeling van de huidige productie. De nieuwbouw is een investering van 15 miljoen euro.

  ’Haarlem’ heeft het nieuwe plan Windmolens Groetpolder BV uitgekozen, samen met vijf andere windparken in de provincie. Elf andere aangemelde projecten zijn afgewezen. Ook het plan van WP Energiek BV voor zes nieuwe molens in de Waardpolder is geselecteerd. In deze polder bij Kolhorn verdwijnen alle negentien bestaande electriciteitsopwekkers van de zeven aandeelhouders. De zes projecten worden in procedure gebracht.

  Eerst moet de provinciale Adviescommissie Ruimtelijke Ordening er over oordelen. Daarna moeten vergunningen worden aangevraagd. Een besluit over definitieve vergunning verwacht de provincie in de loop van 2017. Groetpolder BV hoopt op aanleg in 2018. „Wij plannen niks. Dat hebben wij afgeleerd”, reageert Dirk Nobel.

   Afwijzingen

   Eerder liepen Nobel en consorten tegen een muur op. Keer op keer werd het plan afgewezen om alle negentien molens uit 1999 te vervangen door veertien grotere turbines. Uiteindelijk veegde de Raad van State dit plan uit 2012 augustus vorig jaar van tafel.

  Er zijn weer mogelijkheden nu de provincie extra locaties voor windenergie zoekt. In 2020 moet veertien procent van de energie duurzaam zijn opgewekt. Voor één nieuwe molen moeten twee oudjes sneuvelen. Dit is voorwaarde van het nieuwe ’Herstructureringsprogramma wind op land’ van de provincie.

   Vechten

   De groep Waardpolder haalt alle oude molens weg als er zes grotere komen, aldus Dolf Geertzema. „Tien jaar vechten we al voor opschaling. De selectie is een opluchting, een belangrijke stap.” Het nieuwe parkje in de Waardpolder krijgt een vermogen van 14,8 tot 26,8 megawatt. „Dat hangt af van het type molen. Die keuze moeten we nog maken”, aldus Geertzema. De negentien oude molens zijn goed voor 11,4 megawatt.


  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten