Plan voor twee Polenhotels in de Zijpe

Datum:
 • woensdag 27 juli 2016
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • 't Zand - Agrarisch uitzendbureau Mondial Uitzend in 't Zand wil in de polder Zijpe twee grote Polenhotels zetten. Het gaat om huisvesting voor 200 en 150 seizoenswerkers.
  Mondial Uitzend voert overleg met de provincie over het plan. Directeur Ard van Diepen wil de locaties nog niet noemen. „Daar is het te vroeg voor." De gronden zijn eigen- dom van Gana Invest, de vastgoed-tak van Mondial. Van Diepen spreekt van een 'miljoeneninvestering'. „Het moeten permanente gebouwen worden die goed passen in de omgeving." Beide locaties liggen 'aan de rand van woonkernen'.

  Mondial is naarstig op zoek naar woonruimte voor Poolse seizoenswerkers. Volgens Van Diepen is er een fors tekort aan onderdak voor tijdelijk agrarisch personeel. Mondial plaatst tussen de 700 en 900 Polen per seizoen.

  ___________________________________________

  Mondial smeekt om huizen Polen

  vervolg

  Ed Dekker ed.dekker@hollandmediacombinatie.n1

  't Zand - Mondial Uitzend grijpt alles aan om Poolse seizoenswerkers onderdak te geven. Het uitzendbureau in 't Zand heeft nu op zeventien locaties in de Noordkop tijdelijk agrarisch personeel wonen. Sinds kort verblijven acht Polen in recreatieboerderij Polderzicht in Burgerbrug. Ruim veertig arbeiders zijn ondergebracht in voormalig hotel Karrespoor in Sint Maartensbrug.

  „Ook in een woonhuis van mijn ouders in Schagen zitten nu Polen. De nood is hoog. De vraag van agrarische bedrijven in ons werkgebied, een groot deel van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, is groot. Honderd seizoenswerkers konden wij de afgelopen maanden niet plaatsen. Geen onderdak', zegt directeur Ard van Diepen (34).

  Eind februari moest Mondial Huis ter Duin in Petten verlaten voor vluchtelingen. Tien jaar was daar plek voor 180 Polen.

  „Tientallen pogingen her en der in de regio voor vervangende huisvesting zijn op niets uitgelopen. Meestal gaven gemeenten geen toestemming.

  Hollands Kroon wil geen huisvesting in het leegstaande hoofdgebouw van het Joods Werkdorp in Slootdorp. Een prima plek voor 250 seizoenswerkers. Wij gaan het opnieuw proberen.

  ________________________________________

  Uitzendbureau kan werkers niet plaatsen 

  ________________________________________


  Van Diepen praat met de gemeente Schagen over onderdak in bungalowpark 't Zwanenwater aan de Stolperweg nabij De Stolpen. „Dit gebouw is voor 70 procent ons eigendom."

  Eind dit jaar hoopt Mondial op toestemming voor twee royale Polenhotels in de polder Zijpe. „Met de provincie overleggen we hierover." Het uitzendbureau wordt vanaf 2013 geleid door de broers Koen, Dick en Ard van Diepen. Hun ouders startten het bedrijf in 2003.

  Mondial Uitzend telt nu zeventien werknemers. Het bureau verwacht vanaf november 64 Polen onder te brengen in het vroegere kantoor van BBHD-architecten aan de Koperwiek in Schagen. Op 22 augustus begint de verbouwing van het pand. Vijftien chalets voor Polen zijn geplaatst op De Volharding in Oudesluis. Deze camping is eigendom van Mondial, net als Kees en Trijntje in 't Zand. „Als er ruimte vrijkomt willen wij ook daar chalets plaatsen."

  Mondial hoopt over enkele jaren 1500 werkers per seizoen te plaatsen. Nu zijn dat er tussen de 700 en 900.

  Noordhollands Dagblad
  2 reacties :

  h.oldeboom zei

  Polen werken niet voor de lol in dit land om ook nog eens hun zuurverdiende geld HIER op te maken; dat doen zij liever thuis (en wie niet?). Of schuilt er een adder onder het gras dat er van overheidswege maatregelen genomen gaan worden t.a.v. huisvesting van de Polen en dat zij min of meer verplicht gaan worden van zo'n 'hotel' gebruik te maken of gaat de heer van Diepen een soort verplicht nering principe (als je bij mij wilt werken moet je ook van mijn hotel gebruik maken) hanteren? De nieuwe uitbuiting van de werkende man anno 2016?

  Anoniem zei

  Laat asielzoekers dit werk maar doen. Ze willen toch zo graag hier heen!? Kunnen ze meteen zien hoe het *werkt* in Nederland.
  Een woonplek hebben ze al.
  2 weken aan het werk en ze willen naar huis.

  Een reactie posten