'Bodem in zicht voor asbestregeling'

Datum:
 • woensdag 27 juli 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Bij zeven provincies is de subsidiepot uitgeput. Dat zijn Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Zeeland. In de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Drenthe is tweederde van het geld gebruikt. Alleen bij Zuid-Holland zit nog meer dan de helft van het beschikbare bedrag in de pot.

  Voorwaarden
  De regeling werd op 1 juli 2013 opengesteld. Aanvankelijk zou de subsidie slechts een jaar beschikbaar zijn, maar de bodem van de subsidiepot was nog lang niet bereikt. Mede op aandringen van LTO is de regeling daarna tot twee keer toe verlengd.

  Ook zijn de voorwaarden verruimd. De vergoeding per vierkante meter verwijderd asbest dak steeg van 3 euro naar 4,50 euro. De maximale vergoeding is van 7.500 euro naar 15.000 euro gegaan en de minimale omvang van het te verwijderen dak daalde van 400 naar 250 vierkante meter.

  Brede aanpak
  Dat de subsidiepot leeg raakt wil overigens niet zeggen dat de asbestsanering stopt. Een brede coalitie van overheden en partijen uit het bedrijfsleven gaat werken aan een hoger tempo in de sanering van asbestdaken. De coördinatie ligt bij een programmabureau van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  De gezamenlijke aanpak werd begin juni naar buiten gebracht door staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur & Milieu). Haar departement heeft afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van provincies en gemeenten en met organisaties als LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars.

  Stimulans
  De samenwerking moet ertoe leiden dat alle asbestdaken voor 2024 door hun eigenaren zijn gesaneerd. Tot nu toe gebeurt dat nog maar mondjesmaat. De stimulerende werking van subsidies is gering.

  In Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbest op daken. Met de huidige aanpak verdwijnt 4 miljoen vierkante meter per jaar. Te weinig om de doelstelling om in 2024 alle daken asbestvrij te hebben, te halen.

  Ervaringen
  Volgens Dijksma komen er onder meer voordelige financieringsopties voor asbestsaneringen. Provincies en gemeenten zullen praktijkervaringen met elkaar delen. Gedeputeerden van Limburg en Overijssel gaan als 'ambassadeurs' andere overheidspartijen enthousiasmeren.

  LTO Nederland is blij met de bundeling van krachten die nu tot concrete actie leidt. Een woordvoerder wijst erop dat LTO vorig jaar al voorstelde om tot een Deltaplan Asbestsanering te komen. De samenwerking die nu tot stand is gekomen, heeft eenzelfde effect.

  Auteur:
  Mike Schellart

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Eerst Nederland vol leggen met asbest zodat we het er met SUBSIDIE weer af kunnen halen.
  Dit land is gek.
  De (r)overheid is hier behoorlijk schuldig aan.

  h.oldeboom zei

  Een dubbele onzin subsidie regeling:

  1. Asbest is schadelijk als je erin of ermee werkt; dat ene stofje wat theoretisch van een dakbedekking afwaait is ongevaarlijk - de dosis is immers extreem laag.
  2. Zonnepanelen in deze streken zijn dubbel onrendabel; in de winter is veel stroom nodig en dan is er nauwelijks licht ; zo'n 6 toy 8 uur per dag. In de zomer leveren die dingen teveel en wordt die zonnestroom a.h.w. doorgedraaid - net als bij de tomaten op de veiling als daar teveel van zijn.
  Groot economisch bezien is er dus sprake van kapitaalvernietiging; evenwel zullen een aantal profiteurs er wel bij varen en geeft het beambten weer veel onzin bureau werk bij toekenningen etc. van de aanvragen voor subsidies

  Een reactie posten