Zeeman wordt ’gegijzeld’ door claims provincie

Datum:
  • woensdag 22 april 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • BERKHOUT - De provincie Noord-Holland blijft eraan vasthouden dat alle schade die is ontstaan door het afketsen van bedrijventerrein Distriport bij Berkhout, moet worden terugbetaald. Desnoods houdt men de projectontwikkelaars nog jaren lang in een juridische wurggreep.

    Door Martin Menger - 22-4-2015, 

    'Dit is nog maar het begin', waarschuwt de advocaat alvast


    Dat bleek voor het Amsterdamse
     projectontwikkelaar Zeeman Real Estate wil bereiken dat het beslag op de bouwgronden wordt opgeheven. In ieder geval in Uithoorn, waar men - met de gemeente - in de startblokken staat om een nieuwe woonwijk te bouwen. De ontwikkelaar voelt zich ’gegijzeld’ door Noord-Holland en kan niets ondernemen. Zeeman wil stapsgewijs wel bankgaranties geven om het Uithoornse project te kunnen laten doorgaan. Maar dat is niet genoeg voor de provincie.
    Noord-Holland heeft op bijna alle bezittingen van de bij Distriport betrokken ontwikkelaars Zeeman en De Peyler beslag laten leggen. De afspraken rond het bedrijventerrein sneuvelden. Het economisch tij zat tegen en de bedrijven zagen van de afspraak af om de grond terug te kopen van de provincie. Die zegt nu met onverkoopbare grond te blijven zitten. Schadepost: minstens 23 miljoen euro.
    Na alle eerdere procedures tegen de ontwikkelaars hecht de provincie geen enkel geloof meer aan afspraken over betalingsregelingen, bleek voor het hof. Er moet nu minstens 13,7 miljoen euro aan garanties op tafel komen. En dan is nog maar het begin, waarschuwde advocaat G. Huith alvast.

    Affaire

    De provincie heeft in de nasleep van de kwestie Distriport in ieder geval al ruim 2,3 miljoen euro binnen. Dat bedrag is na een eerder vonnis deze week door projectontwikkelaars De Peyler en Zeeman betaald. Alles wijst er echter op dat de verdere afwikkelingen van de totale schade nog jaren gesteggel bij rechtbanken gaat opleveren.
    Zeeman maakte gisteren in het gerechtshof in Amsterdam bekend dat men zelf in cassatie gaat over een eerder vonnis van het hof. Daarin zijn de beide West-Friese bedrijven hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die door Distriport is ontstaan. Trouwens, de totale schade moet eerst nog maar eens worden vastgesteld in een procedure. Van de kant van de provincie wordt erop gezinspeeld dat het fiasco met het bedrijventerrein bij Berkhout wel eens meer dan 30 miljoen zou kunnen gaan kosten. De projectontwikkelaars willen op hun beurt eerst eens keihard bewijs dat de claim wel terecht is, laat staan de hoogte daarvan.
    Een fiasco blijft het, ook door de politieke nasleep. Oud-gedeputeerde Hooijmaijers is mede veroordeeld vanwege omkoperij rond dit project. Namens de provincie wees advocaat G. Huith er nog eens op dat dit veelzeggend is over de verhoudingen rondom Distriport. Van de kant van Zeeman Real Estate werd meteen fel gereageerd. ,,Deze onderneming is geen betrokkene, en is door justitie niet eens gehoord in deze affaire. Het is een gemene aantijging, maar eentje waar tegen Zeeman zich nauwelijks kan verweren’’, aldus een boze advocaat J. Meesters.

    Vertrouwen

    Dat neemt niet weg dat bij de provincie het vertrouwen weg is. Reden waarom beslag is gelegd op allerlei andere bouwgronden. ,,Zeeman stelt een betalingsregeling voor, maar dat wijst u af’’, aldus de rechters in het hof. ,,Dan zou je wat geld hebben. Dus wat wilt u nu eigenlijk?’’
    ,,Minstens 13,7 miljoen’’, reageerde Huith, die daarmee aangaf dat de provincie nu ook in de rechtbank er met een gestrekt been in gaat. ,,Als wij iets van Distriport hebben geleerd, dan is het wel dat beloftes van deze ontwikkelaar niet veel voorstellen. Wij zitten nu met een bedrijventerrein dat vermoedelijk nooit meer tot stand zal komen. Alles wat de provincie nu heeft, is de grond. Eerst beloofde men ons gouden bergen en was die grond 23 miljoen waard. Nu heeft het alleen nog maar agrarische waarde.’’

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten