Snel alternatief windpark in zee

Datum:
  • vrijdag 27 maart 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • Noordwijk - De gemeenten Noordwijk, Katwijk en Zandvoort hopen binnen een maand een alternatief te kunnen presenteren voor de voorgenomen bouw van twee gigantische windmolenparken bij de Noord- en Zuid-Hollandse kust.
    Peter van der Hulst p.van.der.hulst@hollandmediacombinatie.nl 

    IJmuiden-Ver, dat zo'n 40 kilometer op zee ligt, is naar de mening van de in de Stuurgroep Maritieme Wind-molenparken vertegenwoordigde kustgemeenten veel geschikter dan een veld op 18 kilometer van de badplaatsen. Voorzitter van de stuurgroep, de Noordwijkse wethouder Pieter-Jan Barnhoorn, vreest enorme gevolgen voor de lokale economie als het kabinet de plannen voor de bouw van 700 turbines met een hoogte van 190 meter doorzet.

    De wethouders van de kustplaatsen zijn geschrokken van een visualisatie van de windparken dicht bij de kust. Noordwijk vreest aan alle kanten het vrije zicht op de horizon te verliezen. De videopresentatie aan raadsleden ging op 9 maart niet door, mogelijk uit angst dat de beelden openbaar zouden worden. Ondertussen is Barnhoorn verbaasd dat de Tweede Kamer woensdag uitvoerig debatteerde over drie grote parken (ook één bij de Zeeuwse kust) zonder de beelden te kennen. Hij verwacht dat minister van eco- nomische zaken Kamp die pas bij de definitieve presentatie openbaar maakt. De stuurgroep wil echter niet wachten tot de zomer en laat een eigen visualisatie maken. Die moet binnen vier weken af zijn.

    Ongeveer gelijktijdig moet ook duidelijk zijn wat de financiële consequenties zijn als de windmolens bij IJmuiden-Ver komen, in plaats van dicht bij de kust. Mogelijk zou dat één miljard euro duurder zijn.

    Duurder 

    Barnhoorn noemt het 'gegoochel met cijfers'. Een extra uitgave van zo'n 600 miljoen euro op een projectbedrag van 33 miljard euro komt volgens hem meer in de buurt.

    Hoewel de Tweede Kamer woensdag heeft ingestemd met de drie locaties voor windparken nabij de Zeeuwse en Hollandse kust, ziet Barnhoorn nog voldoende speelruimte. „Het gaat om een wet die de windparken technisch mogelijk moet maken. Feitelijk zijnde spelregels afgesproken." Een inhoudelijke discussie volgt als minister Kamp zijn definitieve plannen heeft gepresenteerd. Barnhoorn: „Hij staat daarbij nog steeds open voor IJmuiden-Ver." Met de berekeningen en visualisatie in de hand hoopt de stuurgroep de Tweede Kamer achter het alternatief te krijgen. Het debat van woensdag geeft Barnhoorn hoop. „PVV en CDA willen geen turbines dichtbij de kust. Ook VVD en D66 drongen aan op onderzoek."

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten