Iedereen verrast door plannen voor megaturbines

Datum:
  • dinsdag 17 maart 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • Julianadorp  - 'Ik dacht: vreselijk die windmolens' Sandra Zuurbier (67) wist niet wat ze zag toen ze gisterochtend de krant op de mat kreeg. „'Mega turbines in Koegras'. Vreselijk, afschuwelijk, dat was wat ik dacht." 


    Hedzer Faber 

    Zij en echtgenoot Piet (68) wonen - al decennia - op zo'n halve kilometer vanaf de N9. Precies op de plek dus waar de windmolenvereniging De Eendragt windmolens wil plaatsen van maar liefst 150 meter hoog. Er moeten er totaal zes komen tussen bedrijventerrein Kooypunt en pontje Westeinde.

    Mooie 

    Zuurbier: „Het mooie aan deze plek is de rust, ruimte en het vrije uitzicht. Dat ben je dan ik een keer kwijt. En ik vind het ook wrang."

    De VVD heeft alvast aangekondigd zich te verzetten tegen deze plannen, zowel in dè Helderse gemeenteraad als in de Provinciale Staten. Die wil geen nieuwe windmolens op land, en hier al helemaal niet. Desnoods in het Noordzeekanaalgebied of in de Haarlemmermeerpolder, maar hier in de Koegraspolder komt het economisch belang van de luchthaven en Julianadorp als toeristische bestemming in gevaar, denkt het Helderse raadslid Kees Visser. „Het aantal molens zou juist minder moeten worden."

    Luchthaven

    Voorheen waren molens van meer dan 45 meter niet mogelijk in de omgeving van de luchthaven maar volgens De Eendragt ligt dat nu anders omdat Defensie niet meer met de verouderde Weseland Lynx-helikopter vliegt.

    Dat verraste Den Helder Airport-directeur Conny van den Hoff, zegt ze desgevraagd. Ook de nieuwe maritieme helikopter NH90 als offshore-helikopters stijgen niet verticaal op, maar hebben ruimte nodig om hoogte te maken.

    Nieuw 

    Volgens kapitein Jurriaan Esscher, woordvoerder van de Luchtmacht, moet dit worden uitgezocht. „Dit plan is nieuw voor ons."

    Wat Sandra Zuurbier betreft is het antwoord wel duidelijk. „Die helikopters komen hier elke dag over. En niet één of twee. Als je daar zo'n hoge windmolen voor zet, dan gebeuren er ongelukken ben ik bang."

    NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten