Gevallen VVD-coryfee vecht veroordeling aan

Datum:
  • dinsdag 10 februari 2015
  • in
  • Categorie:
  • AMSTERDAM - Hij wordt in één adem genoemd met Jos van Rey – de voormalig wethouder van Roermond – en geldt voor velen als hét voorbeeld van de corrupte politicus. Ton Hooijmaijers, oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland werd eind 2013 tot drie jaar cel veroordeeld wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Donderdag begint het hoger beroep in de zaak in het Paleis van Justitie in Amsterdam.


    Hooijmaijers noemde het proces een 'politieke afrekening'

    Door Roel van Leeuwen - 10-2-2015, 17:32 (Update 10-2-2015,
    Waar draaide de zaak ’Oranje’ ook alweer om?
    Hooijmaijers, afkomstig uit de vastgoedwereld, onderhield ook als gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland nauwe contacten met die sector. Met enige regelmaat zou hij zijn ’vrienden’ tegen betaling hebben geadviseerd. Ook zou hij de ING bank opzij hebben geschoven als huisbankier voor de provincie Noord-Holland ten faveure van Fortis. Bij deze deal was een tussenpersoon betrokken waarmee hij ook zakelijke banden had. Het Openbaar Ministerie spreekt van omkoping. Hooijmaijers zou bovendien 491.000 euro hebben witgewassen.
    Hoe luidde het vonnis van de rechtbank?
    Hoewel niet alle zaken waarvan Hooijmaijers werd verdacht, door de rechtbank in Haarlem bewezen werden geacht, werd de oud-gedeputeerde tot drie jaar cel veroordeeld (er was vier jaar geëist). De rechtbank heeft in haar vonnis laten meewegen dat er enorm veel media-aandacht was voor de zaak. De rechtbank vond dat Hooijmaijers met zijn handelswijze het vertrouwen in het openbaar bestuur en een integere overheid heeft geschaad. Ook werd zijn ’winstbejag’ hem zwaar aangerekend alsmede het feit dat hij tijdens de behandeling van zijn zaak geen blijk had gegeven het laakbare van zijn eigen gedrag in te zien.
    Ton Hooijmaijers. 


    Wat vindt Hooijmaijers er zelf van?
    Zelf heeft hij altijd – in alle toonaarden – ontkend dat hij schuldig is. Hij vergeleek zichzelf na de uitspraak met Lucia de Berk (zij werd gerehabiliteerd na een veroordeling tot levenslang), noemde het een proces van ’naming en shaming’ en ’een politieke afrekening’. Volgens hem hadden de betalingen die hij in zijn tijd als gedeputeerde had ontvangen betrekking op advieswerkzaamheden die hij voor die periode had verricht of te maken hebben gehad met adviezen op terreinen die buiten de invloedssfeer van de provincie zouden vallen. Ook stelde hij dat hij altijd netjes belasting had betaald.
    En nu?
    De komende twee weken dient het hoger beroep. Er zijn in totaal vijf zittingsdagen gepland. Zowel Hooijmaijers als het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan. Het OM is ook in beroep gegaan tegen de straf voor makelaar Arnold K. uit Vinkeveen die Hooijmaijers geholpen zou hebben bij het witwassen. Hij werd veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur. Ook wil het OM de vrijspraak van Jocelyne P., de echtgenote van Hooijmaijers, ongedaan maken. Zij wordt door het OM verdacht van medeplichtigheid. De uitspraak wordt in april verwacht


    NHD




    2 reacties :

    Anoniem zei

    De vergelijking met LUCIA DE BERK; hiervoor zou deze patjepejer moeten worden vervolgd!

    Hoe durft hij?!

    Het blijft een schoft.

    Ik denk wel eens: Wat zou hij zijn kinderen s 'avonds voorlezen?

    P. Dekker zei

    De huidige politici van hoog tot laag kennen op een enkele uitzondering na geen enkele schaamte meer, Hooijmaijers is hierop geen uitzondering. Een PvdA’er die daklozen besteelt,VVD’er Verheijen die de gemeenschap besteelt, politici in Schagen die vals declareren, het is helemaal mis met politici en slechts het topje van de ijsberg horen we. Politici denken dat ze zich alles kunnen permitteren omdat ze door het systeem worden beschermd, slechts als je buiten de pot van het systeem pist ben je de Sjaak, dan laten je collega politici je vallen en moet je boeten voor teveel inhaligheid zonder je collega politici te laten mee delen in de bij elkaar gestolen rijkdom. Hooijmaijers was er zo een, maar ook nu kent hij geen enkele schaamte, waarom niet? Omdat het eerder regel als uitzondering bij politici is dat ze liegen, bedriegen, roven en stelen.

    Een reactie posten