Appèl op provincie tegen windmolens

Datum:
 • zaterdag 22 november 2014
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Hollands Kroon - Wieringerwaard - Veel Wieringerwaarders tegen turbines op 'Trambaan' .


  Leo Blank redactie@hollandmediacombinatie.nl 

  In Wieringerwaard zijn maandag veel ogen gericht op de provincie. In Haarlem komt plan Wind op Land op tafel. Onderdeel is de zoeklocatie voor zes megaturbines aan de zuidkant van het dorp.

  De provincie kiest op 15 december acht locaties voor nieuwe windmolens. Noord-Holland moet van het Rijk ruimte vinden voor ruim ioo megawatt extra windenergie. Twintig locaties zijn al geselecteerd.

  Veel bewoners in Wieringerwaard zijn mordicus tegen. Argumenten: geluidsoverlast, slagschaduw en waardevermindering onroerend goed. Ook Hollands Kroon is tegen de turbines met een ashoogte van 60 tot 80 meter. Er is wél overeenstemming over vervanging van windmolens door turbines met grotere capaciteit in Waard- en Groetpolder.

  Initiatiefnemer voor de aangevochten locatie is Nuon. Grondeigenaren ontvangen vergoedingen, per turbine tot enkele tienduizend euro's per jaar.

  IJskast 

  Nuon voerde de locatie weer op toen het Rijk de provincie vorig jaar opdroeg extra ruimte voor windenergie te zoeken. Ariane Volz van Nuon meldt dat het een windrijke plek is, bijna alle huizen op grote afstand staan en natuurwaarden vrijwel ontbreken.

  Dolf Geertzema van WP-Energiek, samenwerkingsverband van grondeigenaren dat sinds 1996 windmolenpark Waardpolder exploiteert, zegt: „Ik ben voor windenergie. Maar de locatie Trambaan is ongelukkig gekozen. De Kruisweg loopt er dwars door. Dat is vragen om problemen."

  Over de voorkeurlocaties zijn 153 zienswijzen ingediend. Ten minste drie Wieringerwaarders spreken maandag in.

  NHD


  0 reacties :

  Een reactie posten