Onderzoeksvoorstel herstructurering windmolens ter inzage

Datum:
  • woensdag 28 mei 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Haarlem - ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD) voor de herstructurering van windturbines op land.

    Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland zijn akkoord met de zogeheten ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD) voor de herstructurering van windturbines op land.

    In de NRD wordt een voorstel gedaan welke effecten van windturbines onderzocht zouden moeten worden in een milieueffectrapportage en hoe gedetailleerd dat gedaan zou moeten worden. Het is een volgende stap in het proces om te komen tot een (beperkt) aantal locaties voor windturbines ter vervanging van oude, solitaire windmolens in de provincie.
    Begin april publiceerde de provincie een drietal concept-kaarten van Noord-Holland waarop is aangegeven waar windturbines in het kader van het herstructureringsprogramma mogelijk wel en niet geplaatst kunnen worden. Zo mogen turbines vanwege landelijk beleid niet in een weidevogelleefgebied, de Ecologische Hoofdstructuur of verbindingszones, een aardkundig monument, UNESCO-erfgoed of een voormalig Nationaal Landschap worden neergezet. Ook moeten de turbines op minimaal vier maal de ashoogte afstand staan van gevoelige bebouwing, zoals woningen, scholen en zorgcentra. Een groot deel van de provincie viel daarmee als zoeklocatie af. De overgebleven locaties worden nu onderzocht en beoordeeld op onderwerpen zoals het effect van windturbines op de flora en fauna, het aantal woningen dat met geluid of slagschaduw te maken krijgt en het effect op toerisme of landbouw.
    Inwoners van Noord-Holland kunnen van 19 juni tot en met 30 juli een schriftelijke zienswijze indienen. In die zienswijze kunnen ze aangeven welke effecten er ook nog zouden moeten worden meegenomen in de Milieueffectrapportage, en op welke manier dat gedaan zou moeten worden. In september geven Gedeputeerde Staten daar een reactie op in de Nota van Beantwoording. Daarbij kan besloten worden de zienswijze wel of niet mee te nemen in de Milieueffectrapportage.
    Over de NRD en de herstructurering windturbines zijn drie informatiebijeenkomsten gepland. Bij deze bijeenkomsten wordt een toelichting gegeven op het project, de procedure en hoe een zienswijze kan worden ingediend. De informatieavonden zijn op 24 juni in Velsen-Zuid, 25 juni in Schagen en 26 juni in Medemblik.

    0 reacties :

    Een reactie posten