'Weer een fopspeen voor Petten'

Datum:
  • zaterdag 12 april 2014
  • in
  • Categorie:
  • Schagen - Petten - Zegt Cor Koning van Zijper Landschap.

    ____________________________________________
    Het Zijper Landschap is, op zijn zachtst gezegd, niet ge-
    charmeerd van de toekomstplannen voor Petten. 
    _____________________________________________

    Harry de Jong 

    Met een theatraal gebaar en een diepe zucht, zoals alleen hij dat kan, plaatst Cor Koning van Het Zijper Landschap zijn statement over de toekomstplannen voor Petten: „Te gek voor woorden dat het dorp nu voor de derde maal een fopspeen wordt voorgehouden."

    Was gezegd, Cor Koning dus.
    Marina Petten, Petten als lieflijk sprookjesdorp in de duinen waar Piggelmee en zijn vrouwtje zich meer dan thuis zouden voelen en nu dan weer Petten aan de voet van een nieuw duin op de plek van camping Corfwater. Luchtfietserij is het in de ogen van Koning. „Weet je wat het is? Het is simpelweg allemaal niet mogelijk."

    Plankaarten

    Hij legt met graagte uit waarom niet. Plankaarten van provincie, Rijk, natuurorganisaties en waterschap komen erbij op tafel. „Neem om te beginnen Natura 2000. Dat omvat onder meer het gebied waar Huis ter Duin in staat. En de strook tussen Huis ter Duin en de huidige zeedijk. Plus nog eens een flink deel van het Korfwater. Oftewel: het gebied waar een bungalowpark en vrijstaande woningen zijn gedacht. Terwijl je in zo'n Natura 2000-gebied helemaal niet bouwen mag. Als de gemeente denkt dat toch voor elkaar te krijgen, dan wens ik ze veel succes. Bouwen daar gebeurt alleen als er een nationaal belang bij is gemoeid. Met alle respect voor Petten, maar daar lijkt me hier toch geen sprake van."

    Veiligheidszones

    En dan zijn er nog de veiligheidszones van het hoogheemraadschap. Stroken binnen- en buitendijks waarbinnen geen 'onomkeerbare ontwikkelingen' mogen plaatsvinden. „175 meter buitendijks, 100 meter landinwaarts", weet Koning. „Dan kom je wederom terecht in het gebied waar een bungalowpark is gedacht. Er zouden dan wel ontheffingen mogelijk zijn, maar het waterschap zal de status van die stro- 

    Staatsbosbeheer zorgt voor een derde onmogelijkheid als het om de Petten-plannen gaat, stelt Koning. Bijvoorbeeld als eigenaar van de grond van camping Corfwater, waar het nieuwe duinlandschap moet verrijzen. „Staatsbosbeheer weet zich door de erfpacht verzekerd van jaarlijkse inkomsten. Mij is verzekerd dat ze dat liever hebben dan een bedrag ineen bij verkoop." Oftewel: alweer drijfzand als fundament onder de plannen voor Petten. „Wat  ik zei, het is de derde fopspeen die het dorp voorgehouden krijgt", aldus Koning.

    Verfraaiing

     Willen de voorman en 'zijn' Zijper Landschap dan helemaal niets in het dorp, dat een impuls zo goed kan gebruiken? „Natuurlijk wel. In het verlengde van de kustversterking is er een programma van provincie en gemeenten om 25 projecten uit te voeren die een verfraaiing en versterking betekenen voor de kustzone. Daar is al geld voor beschikbaar en daar staan diverse projecten voor Petten op. Zoals versterking van het duingebied ten noorden van de dijk door de Strandweg in oostelijke richting te verplaatsen, een aantrekkelijker entree voor het dorp, opwaardering van de Spreeuwendijk. Allemaal zaken die het dorp goed doen, waarmee je al voor een impuls kan zorgen. En die in tegenstelling tot de plannen uit de structuurvisie geen fopspeen zijn. Ga daar nu eens snel mee aan de gang."


    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten