Veel animo voor windprojecten

Datum:
 • vrijdag 18 april 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • Haarlem  - Tientallen partijen willen graag windturbines neerzetten. 


  Roel van Leeuwen 

  Geld voor de verlichting van de ijsbaan in het dorp, een gemeenschapsfonds of voor het in stand houden van een dorpswinkel; de initiatiefnemers van nieuwe windprojecten in Noord-Holland hebben er veel voor over om windturbines te mogen bouwen. En de concurrentie is groot. Tientallen partijen willen graag windturbines neerzetten. Dus kunnen lokkertjes het verschil maken.

  Noord-Holland moet nog 105,5 MegaWatt aan windturbines toestaan als uitvloeisel van afspraken met het Rijk. Tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis in Haarlem bleek maar weer eens dat lang niet iedereen daarop zit te wachten.

  Vooral uit de Noordkop — waar de meeste windmolens staan — waren er inwoners op komen dagen die nu al veel overlast ervaren. „Ik ben niet tegen windparken, maar je moet er niet naast wonen", zei één van hen. „Dit is een dossier waarmee je het nooit goed kunt doen", verzuchtte gedeputeerde Jaap Bond, die aangaf dat er zoveel mogelijk rekening zal worden gehouden met de tegengestelde belangen van de initiatiefnemers en de burgers.

  Saneren 

  Een van de maatregelen is om de initiatiefnemers te verplichten verouderde en solitaire windturbines te saneren. Het is de bedoeling dat er voor elke (grotere) windturbine die er bijkomt, twee andere (kleinere) verdwijnen. Zo moet er wel meer windenergie worden geproduceerd, maar door minder turbines. Een 'windmakelaar' moet de initiatiefnemers van de nieuwe projecten in contact brengen met eigenaren van solitaire en/of verouderde windturbines.

  Volgens Bond heeft het oude beleid ervoor gezorgd dat er allerlei windmolens zijn gekomen, die overlast veroorzaken. „We hebben hiervan geleerd." Zo moeten de nieuwe turbines op minimaal 300 meter afstand van woningen worden gebouwd. Waarschijnlijk zullen niet alle overlast veroorzakende turbines verdwijnen. „Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Het weghalen moet wel betaalbaar zijn. En wij hebben daar als provincie geen geld voor."

  Tientallen turbines

  De hoofdmoot van de bijeenkomst 'Herstructurering Wind op Land' was de presentatie van zestien verschillende initiatiefnemers. Zo waren er partijen die nu al enkele windturbines hebben staan die deze willen vervangen voor grotere, meer MW genererende, exemplaren. Maar ook grote partijen als Nuon, Eneco en GDF Suez die tientallen windturbines willen neerzetten. Al dan niet in samenwerking met andere partijen. ,,Onze plannen zullen voor een belangrijk deel een einde maken aan de overlast van solitaire windturbines", aldus Jeroen Willens van GDF Suez.

  ____________________________

  Initiatiefnemers willen 
  scoren met lokkertjes
  ___________________

  Sebastiaan Jacobs van de gemeente Amsterdam pleitte voor de plaatsing van windturbines in industriele gebieden in Amsterdam. Om zo het open landschap te sparen. „Naast een kolencentrale wil je ook niet wonen, dus zet er maar een windmolen naast."

  Begin 2015 kunnen de vergunningsaanvragen worden ingediend. Volgende week donderdag vergadert de Tweede Kamer over windenergie.

  De Stichting Windmolenklachten, die strijdt voor een betere inpassing en regelgeving voor windturbines op land en binnen de 12 mijls zone op zee, zal dan een petitie aanbieden aan de minister en aan de leden van de Kamercommissie.

  NHD

  5 reacties :

  Anoniem zei

  „Dit is een dossier waarmee je het nooit goed kunt doen", verzuchtte gedeputeerde Jaap Bond, die aangaf dat er zoveel mogelijk rekening zal worden gehouden met de tegengestelde belangen van de initiatiefnemers en de burgers.

  Met andere woorden, die windmolens komen er toch wel en met de belangen van de bezwaarmakers zal gedeputeerde Bond helemaal geen rekening houden, alleen vertelt die frauduleuze flapdrol (vriendje van Ton Hooijmaijers weet u nog wel?) er niet bij.

  Anoniem zei

  Het zijn allemaal zakkenvullers en hebben schijt aan de burgers. De burgers die met hun geld deze windturbines bekostigen. Wil je het NOG gekker maken? Hij wil een afstand van 300 METER. WIJ LIGGEN WAKKER VAN EEN MOLEN OP 1000 METER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  P.v.d.Munnik zei

  Geld voor de verlichting van de ijsbaan in het dorp, een gemeenschapsfonds of voor het in stand houden van een dorpswinkel; de initiatiefnemers van nieuwe windprojecten in Noord-Holland hebben er veel voor over om windturbines te mogen bouwen.

  Het is slechts sentimenteel gewauwel om de mensen zand in de ogen te strooien.

  De tegenstrijdige belangen waar gedeputeerde Bond het over heeft bestaan uit:

  De belangen van de voorstanders:

  1 Geldelijk gewin.
  Terugdringen van het CO2(wordt ook gebruikt in de kassenteelt) is volgens de talrijke onderzoeksrapporten kolder, dus dat is geen voor argument.

  De tegenstanders:
  1 Bewezen nadelig voor de gezondheid(Deens rapport),
  2 Verregaande overlast(geluid, slagschaduw),
  3 Torenhoge belastingen voor de bevolking vanwege de idioot hoge subsidies.
  4 Niet vergoede waarde daling woningen(nadelig bij verkoop en nadelig bij WOZ en daardoor belastingteruggaaf en alles wat er mee in verband staat zoals uitw. sluizen).

  De regering, maar ook gedeputeerde Bond en een groot deel van de politiek laten de belangen van de voorstanders(het grote geld voor een select groepje) prevaleren ondanks de vele tegenargumenten t.o.v. windenergie, de vraag is WAAROM? Geld?Macht?

  Democratie? Zo langzamerhand zijn er steeds meer Nederlanders die daar hun terechte vraagtekens bij zetten.

  Anoniem zei

  Op 300 meter geen overlast? Dat zijn leugens van een politicus die zich niet op de hoogte wil stellen . Ik woon en werk op 300 meter van een opgeschaalde windturbine ,
  Geluidoverlast dag en nacht en in de nacht nog luider , slapen met de ramen dicht ,met mooi winderig weer binnen zitten, help ik wil hier weg !

  Anoniem zei

  Anoniem 3, U KUNT NIET MEER WEG. Uw huis is niets meer waard. Welke gek koopt er nog een huis in de buurt van een windturbine? De (r)overheid heeft schijt aan U!

  Een reactie posten