DCMR onderzoekt geluidklachten windmolens

Datum:
 • zondag 20 april 2014
 • in
 • Categorie: ,

 • Rotterdam - BERNISSE - 
  18 apr 2014 -  inwoners  zijn nooit gekend in de procedure en hebben daardoor niet volgens de regels bezwaar kunnen maken.
   De afgelopen dagen ontving de DCMR opnieuw klachten over windmolens uit Geervliet en Heenvliet. De meldkamer deed de afgelopen dagen geluidonderzoek in beide dorpen, om daarmee een scherper beeld te krijgen van de geluidbeleving. Sinds 26 februari kwamen op de meldkamer van de DCMR 363 klachten binnen.

  De meeste windmolens zijn nog niet in gebruik, maar draaien een testprogramma. De afgelopen week was de DCMR dagelijks in gemeente Bernisse om onderzoek te doen. Tijdens onderzoek, waarbij de DCMR twee bewoners heeft bezocht, kwam het geluid van de windmolens in de meeste gevallen niet uit boven het omgevingsgeluid. Als het windmolengeluid duidelijk te onderscheiden is, doet de toezichthouder een geluidmeting in de woning. Tot nu toe was dit twee keer het geval. Met dit onderzoek krijgt de DCMR een scherper beeld van de geluidbeleving bij bewoners. Na de testfase meet de DCMR ook bij de molens met gespecialiseerde apparatuur.

  De uitkomsten van het onderzoek dienen als advies voor het proces rond de bouwvergunning. Die was al verleend door de gemeente Rotterdam, maar werd ingetrokken na een kort geding aangespannen door omwonenden. Zij claimden als inwoners van Bernisse nooit te zijn gekend in de procedure en hebben daardoor niet volgens de regels bezwaar kunnen maken. De rechter achtte die klacht gegrond, maar staat wel toe dat XL Wind doorgaat met het bouwen van windpark Hartelbrug II.
  Omdat de windmolens van XL Wind relatief dicht bij woningen in Heenvliet en Geervliet staan, heeft de DCMR maatwerkvoorschriften voorgesteld die specifieker en beter handhaafbaar zijn dan de algemene regels uit het Activiteitenbesluit. Deze maatwerkvoorschriften beperken het gebruik van de molens op specifieke tijden en bij bepaalde windrichtingen. Daardoor wordt er minder hinder verwacht dan met de algemene regels. De voorschriften zijn nog niet vastgesteld. Zij lagen tot 8 april ter inzage
  .

  Weekblad De BOTLEK

  0 reacties :

  Een reactie posten