Goed nieuws voor “bloemetjes en bijtjes”

Datum:
 • woensdag 19 maart 2014
 • in
 • Categorie: , ,
 •  mrt.19, 2014 -  Totaal verbod op bijengif bloem en bij


  De Tweede Kamer wil een Nederlands totaalverbod op bestrijdingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten. Dit gif is gevaarlijk voor bijen en andere bestuivers zoals hommels en draagt bij aan de massale bijensterfte. 

  Een meerderheid van de Kamer schaarde zich vandaag achter moties van de Partij voor de Dieren voor een nationaal verbod op het gebruik van dit bijengif in de landbouw en verkoop aan particulieren.

  Europa

  Neonicotinoïden zijn relatief nieuwe landbouwgiffen die een desastreus effect hebben op de bij. Zo is deze stof duizenden keren giftiger dan DDT. De Partij voor de Dieren strijdt daarom al jaren tegen de neonicotinoïden.

  Begin 2013 schaarde een Kamermeerderheid zich achter een motie van Esther Ouwehand voor een Europees verbod op dit landbouwgif. Mede dankzij deze motie wordt het gebruik van drie soorten neonicotinoïden in de EU inmiddels aan banden gelegd.

  Nederland

  De Europese maatregelen laten echter het grootste deel van het neonicotinoïden-gebruik ongemoeid: maar liefst 80% blijft in Nederland buiten schot. Dat terwijl ons land in de top-3 staat van landen met het hoogste gifgebruik in de landbouw en de bijensterfte hier uitzonderlijk hoog is.

  De Partij voor de Dieren heeft er daarom bij staatssecretaris Dijksma op aangedrongen dit bijengif nationaal verder aan banden te leggen. De staatssecretaris weigerde en wilde het laten bij de Europese regels.

  Dwingen

   De Kamer dwingt Dijksma vandaag om toch verdergaande maatregelen te nemen. Een meerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, 50+ en PVV schaarde zich achter twee moties van Esther Ouwehand, waardoor het verbod in Nederland voor álle neonicotinoïden (en een vergelijkbaar middel, fipronil) moet gaan gelden.

  Dat is niet alleen belangrijk voor het voortbestaan van de bij en andere bestuivers, maar het is bovendien van groot belang voor de volksgezondheid. 

  Wetenschappers wijzen op de gevaren van neonicotinoïden voor de gezondheid van mensen.


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Conclusie: VVD, CDA. CU en SGP kan het geen donder schelen als een deel van de inhalige mensheid de schepselen van god vermoord(om in Bijbelse termen te spreken). Drie van de vier partijen waarvan de aanhang en de leden iedere zondag vooraan in de kerk zitten met hun schijnheilige smoelwerken.
  Bij de VVD telt de gezondheid van mens en dier ook niet, daar telt zoals gewoonlijk alleen het geld.

  Anoniem zei

  De schijnheilige smoelwerken zullen ze de komende tijd even niet laten zien als ik de uitslag van de verkiezingen bekijk.
  Mens en dier tellen toch helemaal niet in de politiek. Ze gaan (bijna) allemaal voor
  zelfverrijking.

  Een reactie posten