'Er brandt licht, maar er is geen leven'

Datum:
 • zaterdag 15 februari 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Op naambordje woonboot burgemeester Nawijn kan volgens buren in plaats  'Sans Soucis' beter  'zonder bewoner' staan.

  Martijn Gijsbertsen 


  'Sans Soucis', Frans voor: zonder zorgen. Zo luidt de naam van de woonark in Van Ewijcksluis van VVD-burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon, waarvoor de gemeente maandelijks 800 euro neertelt, plus kosten van gas, water en licht. In de ogen van meerdere buren had op het naambordje van het schip ook best 'zonder bewoner' kunnen staan. Want Nawijn? Die zien ze er zelden. „Hij is hier bijna nooit. Vaker niet dan wel", zegt een buurvrouw van een paar woonboten verderop. „Het zal mij eerlijk gezegd een rotzorg zijn, hoor. Maar als je me ernaar vraagt: hij woont er niet."

  Buitenhuis

   „Ik heb het idee dat hij het meer als buitenhuis gebruikt dan als vaste verblijfplaats vanwege zijn werk." Sinds kort ziet ze zijn auto, 'zo'n grote Volvo, opeens wel wat vaker onder de carport aan de Van Ewijcksvaart staan. „Dat is, denk ik, omdat hem is ingefluisterd dat hij in de smiezen wordt gehouden." De buurvrouw doelt op het onderzoek — in opdracht van de gemeentelijke auditcommissie door een onafhankelijk bureau — naar de declaraties en vergoedingen (bijna 24 mille) die Nawijn in zijn eerste jaar als burgemeester ontving. „Daardoor weet hij nu dondersgoed dat er scherp op hem wordt gelet."

   Spiegelglad 

  Wanneer we bij de boot van Nawijn aanbellen blijkt de deurbel kapot. Het is sowieso lastig de ark te berei- Kennelijk niemand thuis. Net als in het dierenhok is er geen leven te bekennen. In het schuurtje staat een fiets, de grijze containerbak is op een drinkkarton, na leeg. Nawijn wil, zo blijkt achteraf desgevraagd, geen reactie geven.

  „Zal ik je wat vertellen? Ik denk dat ik hem niet eens zou herkennen, wanneer ik hem zie. Zo weinig is hij in Van Ewijcksluis. Terwijl hij toch al ruim een jaar op een van de allermooiste plekjes in het dorp onderdak heeft", stelt Chiel Bouwmeester (71), die een steenworp verderop aan de overkant woont.

  Tapijt

   „Wij kunnen het weten, want we wandelen, fietsen en rijden er iedere dag meermalen met de auto langs. Je kunt hier maar twee kanten op, dus kom je automatisch langs die ark wanneer je boodschappen in Anna Paulowna doet. De politiek doet er niks aan, gedoogt de situatie en houdt hem de hand boven het hoofd. Het is een duister gebeuren, een morele kwestie. Je krijgt sterk de indruk dat er zaken onder het tapijt worden geveegd."

  „Er brandt wel eens licht", vertelt zijn partner Joke Hoekstra (64), „maar er is geen leven in de brouwerij. Wij stellen ook wel eens een tijdschakelaar op onze verlichting in om de indruk te wekken dat we thuis zijn. Het valt niet te bewijzen, maar volgens mij wordt de schijn knap opgehouden."

  Collecte

   „Er is genoeg over geschreven en gelogen", zegt de bewoner van het huis naast het gemaal J.C. de Leeuw (anno 1846) met een norse blik wanneer hem naar zijn overbuurman wordt gevraagd. „Ik houd me er ver van, geef enkel commentaar."
  Een andere buurvrouw ; houdt die kerel niet zo in de gaten'. Twee keer per jaar ga ik langs voor collecte,
  namens de Hartstichting en het Koningin Wilhelminafonds. Beide keren deed hij zelf open. Dat zou toeval kunnen zijn. Ik weet het niet. Mij zal het worst zijn. Stel dat hij anders een hotyel zou nemen, dan is de gemeente mogelijk duurder uit."

  Soms staat er een auto, soms twee. Soms brandt er licht, vaker niet. Maar dat zegt niks over of je er ook daadwerkelijk bent", zegt de barman van hotel/eetcafé De Brug in Van Ewijcksluis over de aanwezigheid van burgemeester Jaap Nawijn op zijn woonark aan de andere kant van het water. „Deze man heeft in Heemskerk hetzelfde akkefietje gehad. Hollands Kroon had dit op haar klompen kunnen aanvoelen."

  _________________________________________________________________________________

  Dood, zwart schaap drijft weken bij ark

  Van Ewijcksluis -  Hij is nóóit thuis

  Martijn Gijsbertsen 


  Of burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon vaak op zijn door de gemeente gehuurde woonark in Van Ewijcksluis is? Het zou Peter van der Munnik (69) verbazen. En als Nawijn er al regelmatig komt, dan let hij slecht op wat er rond zijn huis gebeurt.

  De overbuurman, die eveneens aan de Van Ewijcksvaart woont, trof eind oktober tijdens een wandelingetje met zijn hond een dood, zwart schaap aan. Dat dreef in het water op enkele meters van de woonboot van Nawijn.

  Opgezwollen

  „Dat beest was helemaal opgezwollen en in dusdanige staat van ontbinding, dat het er enkele dagen, zo geen weken moet hebben gelegen", vertelt Van der Munnik.

  „Het trok mijn aandacht, doordat er een grote groep meeuwen boven vloog en aan het kadaver aan het trekken en plukken was. Het stonk vreselijk, dreef onder het raam. Als je daar woont of regelmatig komt, kan dat toch niet onopgemerkt blijven? Dat móet je dan vroeg of laat ruiken."

  De dorpsgenoot van de VVD-burgemeester, wiens verhaal wordt bevestigd door een buurman die hij onderweg tegenkwam en dus getuige was, stuurde direct na zijn lugubere vondst een e-mail richting de gemeente.

  Het dierenlijk werd de volgende dag geruimd door medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

  Telefoontje

   Na zijn actie - 'De situatie kan gevaar voor de volksgezondheid opleveren en zeker voor de burgemeester, die op zeer korte afstand zou wonen' - kreeg Van der Munnik een bericht én telefoontje van Nawijn. „Dezelfde avond belde hij me op. Hij vond het niet zo leuk en had er moeite mee dat ik in mijn e-mail ook had geschreven dat hij er kennelijk nooit of heel weinig was. In plaats van me te bedanken, begon hij daar een beetje over. Nou, zoiets maakt op mij echt niet zo veel indruk", vertelt hij. „Uiteindelijk hebben we niet onvriendelijk gesproken en afscheid genomen en wilde hij wel eens een kopje koffie komen drinken. Hij moet nog bellen om langs te komen."

  Treffend

   Omdat burgemeester Nawijn volgens zijn zegsvrouw Chantal Kolleman niet wil ingaan op vragen van deze krant, zo lang hij 'onderwerp van onderzoek' is (naar zijn declaraties en vergoedingen, red.), geeft hij desgevraagd geen commentaar.

   Voor Van der Munnik is het incident treffend. „Niet alleen dat schaap stonk, dit -hele zaakje stinkt. Mijn vrouw komt iedere dag twee keer langs zijn woonboot en ik ook regelmatig bij het uitlaten van de honden. Hij is nóóit thuis."

  _______________________________________________________________________________

  NHD

  4 reacties :

  Anoniem zei

  In Heemskerk was de politiek blij dat ze van deze frauderend burgemeester af waren. In Hollands Kroon echter werd hij met open armen ontvangen door PvdA, CDA en VVD.
  We kunnen dus concluderen dat de gevestigde partijen geen behoefte hebben aan een integere burgemeester.
  Waarom dan niet zou men zich af kunnen vragen?
  Heel simpel, een frauderende burgemeester zal altijd een oogje dicht knijpen voor de misstanden in Hollands Kroon en zo kan er ongestoord door de politiek( lees VVD, CDA en PvdA) gefraudeerd worden.
  Of zouden Meskers, Van Dijk en vooral Lia Franken, enz er een andere verklaring voor hebben?

  Anoniem zei

  De partner van Nawijn, directeur van een goede doelen instelling, verdient ook ongeveer €100.000,00 per jaar, dus gezamelijk heeft het echtpaar ongeveer €200.000,00 per jaar, exclusief de onkosten en nog moeten ze de boel oplichten.
  Dit soort zelfverrijkers wordt al jaren de hand boven het hoofd gehouden door de diverse politici waaronder de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Remkers en natuurlijk door het huidige kabinet.

  Anoniem zei

  Nawijn heeft gefraudeerd in HK, dat blijkt uit het terug betalen van onterecht ingediende declaraties, anders betaalt hij ze niet terug, inhalig als hij is.
  De coalitie incl. de christenen vinden die fraude allemaal een beetje onzin, dus kan de conclusie luiden dat die partijen medeplichtig zijn aan de fraude van de burgemeester.
  Misschien dat 3 van de 4 partijen(PvdA, VVD, CDA) ook hun conclusies kunnen trekken en opstappen uit het college?
  Zoals Plasterk wegkwam met zijn schaamteloze leugens zo zal het ook wel in Hollands Kroon gaan, iedereen blijft gewoon zitten en ze gaan vervolgens gewoon door met het belazeren van de burgers.

  Anoniem zei

  Rupsje nooitgenoeg.

  Onze ouders hadden dit boek vroeger in de aanslag liggen. Als er een
  geschil was of ontevredenheid werden we s 'avonds voor het slapen gaan
  op een vriendelijke doch indringende manier hieruit voorgelezen.

  Zo te zien heeft dit nooit bij de heer Nawijn plaatsgevonden. Jammer.  Een reactie posten