'Contact met Remkes of Plasterk'

Datum:
 • zaterdag 15 februari 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  Een burgemeester, die vlot van gemeente wisselt en hetzelfde huis bezit,  kan dus ongelimiteerd woonlasten ontvangen.


  Hollands Kroon en burgemeester Jaap Nawijn doen er verstandig aan contact op te nemen met commissaris van de Koning Johan Remkes of minister van binnenlandse zaken Ronald Plasterk. Zij kunnen dan bespreken dat de VVD-burgemeester na Heemskerk ook in zijn huidige gemeente een beroep doet op de regeling voor dubbele woonlasten.

  Dat stelt Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. „Er is niet aan gedacht dat een burgemeester nog hetzelfde huis kan hebben als in zijn vorige gemeente", reageert hij. Hij adviseert om ruggespraak te houden. Dat is in het geval van Nawijn tot nog toe niet gebeurd.

  Benoemde burgemeesters moeten binnen een jaar in hun gemeente wonen. Dat is verplicht, omdat ze verantwoordelijk zijn, voor de openbare orde en veiligheid. Wanneer zij elders een eigen huis bezitten en kampen met dubbele woonlasten, kunnen ze maximaal twee jaar een beroep doen op de regeling. Voorwaarde is dat de woning te koop staat en een burgemeester kosten voor onderdak in de nieuwe gemeente maakt.

  Nawijn en zijn man bezitten een huis in Ouderkerk aan de Amstel, dat al jaren voor een miljoen euro te koop staat. In Heemskerk, zijn vorige gemeente (2007-2012), had Nawijn een jaar een toelage van 2000 euro per maand voor een huurappartement. In Hollands Kroon huurt de gemeente een woonark voor 800 euro per maand en betaalt gas, water en stroom.

  Ongelimiteerd

  Wordt dat Heemskerkse jaar nu afgetrokken van de twee jaar waarop Nawijn recht heeft op een woonlastenvergoeding in Hollands Kroon? Nee, leert navraag bij Binnenlandse Zaken. De teller begint in elke nieuwe gemeente op nul. In de praktijk kan een burgemeester, die vlot van gemeente wisselt en hetzelfde huis bezit, dus ongelimiteerd woonlasten ontvangen. Het gaat dan om een maximum van het burgemeestersloon van 18 procent in het eerste en 15 procent in het tweede jaar.

  Hollands Kroon draait in het meest ongunstige scenario op voor 31.752 euro aan dubbele woonlasten voor Nawijn. „In deze situatie is niet voorzien", stelt zegsvrouw Julia Rademaker van het ministerie. „De duur van de problemen op de huizenmarkt is langer dan verwacht. Vanwege zulke vooraf moeilijk in te schatten omstandigheden evalueert de minister met commissarissen van de Koning en burgemeesters of de regeling nog adequaat is."

  NHD

  3 reacties :

  Anoniem zei

  Als je, zoals Nawijn de vraagprijs van de woning in Ouderkerk aan de Amstel, maar hoog genoeg houdt dan weet je bij voorbaat dat de woning niet verkocht zal worden, zeker niet in deze tijd.
  Waarom ook zou Nawijn de woning verkopen, immers zijn echtgenoot zit erg dicht bij zijn werk, dus of Nawijn zal moeten reizen of zijn echtgenoot.
  Aangezien de politiek in Hollands Kroon dolblij was met deze burgemeester die elders uitgekotst was, hebben ze er geen bezwaar tegen dat de kosten door de inwoners van HK betaald worden, waarom zouden ze ook, het kost hun immers niets.

  Anoniem zei

  Een paar weken geleden hebben 2 oudjes in Friesland zelfmoord gepleegd
  in het bijzijn van hun 4 zonen.

  WAAROM?

  Ze konden niet samen naar een verzorgingshuis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Was te duur. Toen hebben ze besloten na een huwelijk van een
  jaartje of 65 er maar uit te stappen. Ik denk iedere dag aan ze, wat een
  heldendaad.

  Dit is een schandvlek in Nederland en zal zeker meer gebeuren.

  En Nawijn geniet met volle teugen van het rijke leven. Waarom doet NIEMAND
  hier iets aan. Aanwijzingen genoeg.

  Remkes laat het gewoon gebeuren.

  Anoniem zei

  Nederland is voor de autochtone bevolking een asociaal land geworden, iedere nieuwkomer wordt hier verrast met een paspoort, een woning, inboedel incl. alle luxe, geld en na verloop van tijd mag het halve dorp overkomen, ook die krijgen de hele rambam van "onze" regering.
  Onze oudjes liggen in hun eigen ontlasting en kunnen niet eens meer met elkaar een onbezorde oude dag beleven, daar zorgt de politiek wel voor.
  Remkers, ook VVD, zal het allemaal een zorg zijn, hij zorgt goed voor zijn inhalige vriendjes.

  Een reactie posten