Verder onderzoek naar 'zaak Moens'

Datum:
 • vrijdag 13 december 2013
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Haarlem - GS: 'Bestuurlijk laakbaar' * Weer onderzoek integriteit provincie * Resultaten voor de zomer bekend 

  Roel van Leeuwen  

  Het college van Gedeputeerde Staten laat de gang van zaken rond Econcern/DarwinD nader onderzoeken door een forensisch accountant. Deze actie wordt aangekondigd daags nadat is gebleken dat oud-gedeputeerde Albert. Moens zich tijdens zijn bestuursperiode door dit bedrijf liet betalen.

  Moens heeft 25.200 euro ontvangen voor diensten die hij voor Econcern/ DarvvinD heeft verricht in de periode dat hij gedeputeerde was. Na zijn aftrederr ging hij officieel aan de slag voor dit bedrijf, dat in 2009 failliet ging.

  GS wijzen op het rapport van de curator waarin uit een mail wordt gedicteerd die de dit jaar overleden Moens vanaf zijn prive mail-adres had verzonden aan de leiding van het bedrijf. Hieruit blijkt dat hij al vanaf januari 2008 werkzaamheden heeft verricht voor Econcern/Darwind. In deze mail stelt hij voor de betalingen, te boeken op de maand juli: 'Om ooit enig gedoe te voorkomen'.

  Het college van Gedeputeerde Staten is gisteren bij elkaar gekomen om zich te beraden op vervolgacties. Eerder hadden GS al aangegeven 'geschokt' te zijn over de onthullingen in het verslag van de curator. In een brief aan Provinciale Staten laten GS weten de gang van Zaken 'bestuurlijk laakbaar' te achten. 'De bevindingen zijn dermate ernstig dat wij hebben besloten om een nader onderzoek te laten plaatsvinden door een forensisch accountant.'

  'We laten onderzoeken of, en zo ja op welke wijze, de belangen van de provincie Noord-Holland geschaad zijn. Wij sluiten niet uit dat er andere dossiers uit de periode van het toenmalige college van GS in het onderzoek moeten worden meegenomen.' Het onderzoek zal voor de zorner van 2014 gereed zijn.

  Moens (GroenLinks)maakte deel uit van. hetzelfde college van Gedeputeerde Staten als Ton Hooijmaijers. De VVD'er werd begin deze maand door de rechter veroordeeld tot een celstraf van drie jaar omdat hij zich als gedeputeerde heeft laten betalen door tientallen bedrijven.

  De provincie liet vorig jaar een onderzoek instellen naar de bestuurscultuur tussen.2003 en 2011. Een van de conclusies was dat nagenoeg alle gedeputeerden vrij waren van 'directe betrokkenheid bij onregelmatigheden'.

  Verschillende fracties willen maandag tijdens de Statenvergadering een debat over de kwestie.

  NHD

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Van hoog tot laag, zowel politicus als ambtenaar doorlichten.
  Wat zal het stil worden in Haarlem.

  Schaf die overbodige bestuurslaag toch af, het werkt alleen nog maar meer corruptie in de hand.

  Anoniem zei

  Wat zijn het toch een gluiperds! En vooral dat stiekeme gedoe!

  De boven ons gestelden.

  Een reactie posten