Nauwelijks profijt van injectie aardwarmte

Datum:
 • vrijdag 13 december 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • Middenmeer - Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) op Agriport A7 in Middenmeer profiteert financieel niet van de vijf ton.....

  Martijn Gijsbertsen

  .....die staatssecretaris Sharon Dijksma op tafel legt om het gebruik van aardwarmte in de tuinbouwsector te versnellen. „We zijn blij met de investering, maar hebben er zelf weinig tot niets aan", stelt ECW-directeur Robert Kielstra namens de netbeheerder van gas, elektra en sinds 2011 ook producent/transporteur van aardwarmte op het bedrijventerrein tussen Den Oever en Hoorn.

  „Dit hadden we liever eerder gehad. Voor ons komt deze injectie, net als een aantal andere projecten die eveneens actief zijn op hetzelfde vlak, waarschijnlijk te laat. Al kunnen we wellicht iets van elkaars kennis en ervaringen opsteken."

  „Via een platform van operators hebben we eerder met TNO al besloten iemand in dienst te nemen om knelpunten in kaart te brengen en onderling informatie uit te wisselen. Zodat we praktische problemen  in bestaande projecten samen kunnen oplossen."

  Waterkoker

  Een van de belangrijkste opgaven is het vinden van oplossingen voor verstopping van installaties. „Water is niet het makkelijkste goedje, iedere put is anders. Bovendien zit er zout, kalk en andere stoffen in Dat zorgt, net als in een waterkoker, voor aanslag. Er bestaat altijd het risico dat de boel vastloopt en dichtslaat. Als je dat hebt, ligt je niet alleen stil, maar produceer je ook niet. Kost dubbel geld.
  ____________________
  Half miljoen 

  Economische Zaken heeft 
  een half miljoen op tafel 
  gelegd om moeilijkheden 
  uit de weg te ruimen, 
  waar ondernemers tegen-
  aan lopen die zich bezig
  houden met aardwarmte-
  winning.
  ____________________


  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten