Burgerneester Van Kampen faalt bij debuut

Datum:
 • zaterdag 2 november 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - Steeds  meer problemen 

  Hans Duin 

   Burgemeester Marjan van Kampen heeft gefaald bij haar debuut in de raad. Zij heeft de oppositie monddood gemaakt door wethouder Jan Bouwes te steunen in zijn opvatting vragen niet te beantwoorden. De schade voor het vertrouwen in de Schager politiek is immens, zoals ook blijkt uit het besluit van de oppositie komende dinsdag de raad te boycotten en een eigen vergadering te beleggen. Door haar besluit, door haar stellingname afgelopen dinsdag heeft Van Kampen aangetoond uitstekend voorzitter van de coalitie te zijn, terwijl het toch echt haar taak is voorzitter van de raad te zijn.

  Spelletje 

  De nieuwe burgemeester koos ervoor om het probleem alleen tot het Slot te beperken. Maar er is natuurlijk meer aan de hand, veel meer, het vertrouwen in de Schager politiek staat op het spel. Veel inwoners denken dat er meer achter zit, dat er een spelletje wordt gespeeld. Dit wordt met name veroorzaakt door het optreden van wethouder Jan Bouwes, die weigert openheid van zaken te geven.

  Er was nog een reden om openheid van zaken te geven. Natuurlijk, na een ruzie kun je weer met elkaar dansen, maar dan moeten er geen scherven meer op de vloer liggen. En die scherven liggen er in de Slotkwestie nog steeds. Intussen groeit het aantal problemen, dat door de Slot-kwestie ontstaat, almaar: we hebben de Slotkwestie, het vertrouwen in de politiek, de nog niet weggestemde 50.000 euro voor de begeleider, de twijfels over wethouder Jan Bouwes en nu ook de vraagtekens bij de kwaliteit van de burgerneester.

  __________________________________________________
  De gemeenteraad moet niet alleen beslissingen nemen, maar
  heeft ook een controlerende taak Dat laatste is onmogelijk zolang
  het college relevante vragen niet beantwoordt.
  __________________________________________________

  Respect 

  Het is verstandig om die problemen uit elkaar te houden, maar ze moeten wel alle vijf worden opgelost, zodat er de komende vier jaar binnen de Schager politiek constructief kan worden samengewerkt.

  Intussen heeft wethouder Bouwes (VVD) de beginselen van zijn partij met voeten getreden. Een van de liberale beginselen (175e partijcongres 2008) is dat een democratie bestaat bij de gratie van het respect voor de minderheid. Bouwes heeft dat respect niet getoond. In zo'n geval is er geen sprake van democratie maar van de dictatuur van de meerderheid.

  Intussen heeft het college toegezegd de vragen van de oppositie te beantwoorden. Het is een te kleine pleister op een diepe wonde.  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten