Heffingen Schagen laag

Datum:
 • dinsdag 1 oktober 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - De jaarlijkse lasten in Hollands Kroon bedragen 764 euro. Daarmee komt die gemeente op plek 317.


  Verschillen in begraafrechten blijven in 2014

  Hans Duin 

  De gemeente Schagen blijft qua heffingen, als alle plannen doorgaan, tot een van de goedkopere in Nederland behoren. Dat blijkt nit de begroting 2014. De onroerend zaakbelasting (ozb), de rioolheffingen en de reiniging/ afvalstoffenheffing bedroegen in 2013 per huishouden gemiddeld 646 euro. Daarmee komt Schagen op een totaal van 408 Nederlandse gemeenten op de 88ste plaats. In Bunschoten (508 euro) woon je het goedkoopst, in Wassenaar het duurst: 1149 euro.

  De jaarlijkse lasten in Hollands Kroon bedragen 764 euro. Daarmee komt die gemeente op plek 317.

  Voor 2014 zullen de genoemde lasten niet worden verhoogd waardoor Schagen waarschijnlijk in 2014 op een nog mooiere positie zal uitkomen.

  Over de ozb heersen nog altijd hardnekkige misverstanden. Hier geldt: het moet uit de lengte of de breedte komen. Er staat zo'n 8,5 miljoen begroot en, ook als de huizenprijzen ineens spectaculair zouden stijgen, wordt dit niet veel anders. In de begroting 2014 wordt hierover geschreven: „Bij een daling van de WOZ-waarde stijgt het tarief, zodat de herwaardering opbrengstneutraal uitwerkt. Andersom zal bij een stijging van de WOZ-waarde het tarief dalen."


  Overigens vormt de ozb een relatief kleine bron van inkomsten voor de gemeente: zo'n negen procent van
  de totale begroting van negentig miljoen.

  In 2014 zulIen de aanrnerIcelijke verschillen in begraafrechten, maar ook in de aangeboden diensten tussen de drie vroegere gemeenten blijven bestaan. De verordeningen van Harenkarspel, Schagen en Zijpe zijn nog niet geharmoniseerd. Dit moet wettelijk wel uiterlijk op 1 januari 2015 zijn geregeld.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten