"6 mld verlies door energieakkoord"

Datum:
 • zaterdag 21 september 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • 20 sep 2013 -  Het Energieakkoord leidt tot een welvaartsverlies van 6 miljard euro. 

  Dat conculdeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op basis van doorrekeningen. Ook levert het akkoord niet het aantal beloofde banen op.

  "Het verlies van 6 miljard euro komt vooral door windparken op zee", zegt de directeur van het EIB Taco van Hoek. "Die moeten worden gesubsidieerd, en dat kost geld." Dat geld zal op termijn waarschijnlijk terechtkomen bij de energierekening van de consument of bedrijven. Volgens Van Hoek zou dat geld veel beter kunnen worden besteed.

   Ondertekening

  Ook de werkgelegenheid die het akkoord zou opleveren komt lager uit dan verwacht. Minister Kamp spreekt van tenminste 15.000 voltijdsbanen. Volgens het EIB levert het akkoord ongeveer 10.000 mensen een baan op.

  Op 6 september tekenden het kabinet, milieuorganisaties, vakbonden, werkgevers en tientallen andere organisaties het Nationaal Energieakkoord.

  Minister Kamp herkent zich niet in de kritiek van het EIB. Hij benadrukt dat de plannen zijn doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving en het ECN. "Het akkoord ligt er, de doorrekening ligt er, en dat is het dan." Hij denkt dat met de afgesproken maatregelen de doelen uit het Energieakkoord worden gehaald. "Mocht dat niet zo zijn, dan bespreken we aanvullende maatregelen."  NOS

  0 reacties :

  Een reactie posten