Bedrijven omzeilen eisen Agriport

Datum:
 • woensdag 5 juni 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • WIERINGERMEER – Bedrijven die niets van doen hebben met agrarische activiteiten vestigen zich toch op Agriport. 

  Via een truc word de vestigingswet omzeilt Agriport is gekenmerkt als groen industrieterrein. Alleen bedrijven die raakvlakken hebben met de agrarische business mogen zich op Agriport vestigen.

   Twee Hoornse bedrijven die niets te maken hebben met de agribusiness omzeilen de vestigingseisen van Agriport doordat de bedrijfspanden worden gebouwd voor een agrarisch bedrijf. Dat agrarische bedrijf verhuurt de panden daarna door aan de bedrijven.

  Hoorn heeft aan de bel getrokken bij de gemeente Hollands Kroon. De gemeente start met de uitgifte van bedrijfsgrond in 't Zevenhuis, het nieuwe bedrijventerrein bij Zwaagdijk nadat de gemeente jarenlang aan bedrijven die wilden uitbreiden nee moest verkopen.

  De grondprijs van Agriport is met negentig euro per vierkante meter bijna de helft van 't Zevenhuis. De twee bedrijven uit Hoorn waarover het gaat zijn Dakoplast, een bedrijf dat handelt in lichtkoepels, dakplaten en carportdaken en vlieringtrappen en Graham & Brown, gespecialiseerd in behang en woninginrichting De verhuizing naar de Wieringermeer van Dakoplast is al zeker dat van Graham & Brown nog niet.

  Volgens een woordvoerder van Hollands Kroon zou Graham & Brown een pand huren dat wordt gebouwd voor Hiemstra, een bedrijf dat zich bezighoudt met de teelt en verpakking van verse groente. Hiemstra zou zich met zijn bedrijf wel op Agriport kunnen vestigen gelet op de huidige vestigingseisen, Graham & Brown niet.

  De komst van Dakoplast wordt niet teruggedraaid, maar was voor Hollands Kroon aanleiding de regels voor vestiging op Agriport verder aan te scherpen: alleen kassenbouw en agribusiness is hier toegestaan. Logistiek mag ook, maar dan moet het gaan om bedrijven die zich bezighouden met retourritten van agrarische export.


  1 reacties :

  Dekker zei

  We hebben wetten en regels maar overal waar deze wetten en regels ontdoken kunnen worden gebeurt het.
  Overal waar controlerende overheidsinstanties hun taak naar behoren dienen uit te voeren maken ze er een giga rotzooi van.
  Volksgezondheid, Justitie, Sociale zaken, frauderende ziekenhuizen, de vleesindustrie en wat hebben we de laatste tijd allemaal niet gehoord over falende controlerende overheidsdiensten. Het is een grote rotzooi en we kunnen zo langzamerhand stellen dat er van ons mooie goed georganiseerd landje helemaal niets meer over is.
  Veel mensen hebben het nog niet door maar de klap komt wel als er weer tientallen miljarden bezuinigd moeten worden om zuid europese landen(lees banken) te redden of om aan de normen van Brussel te voldoen of het zoveelste generale pardon waar de verzorgingsstaat al lang niet meer op berekend is.

  Een reactie posten