Verhoging subsidie voor bodemsanering

Datum:
 • donderdag 7 maart 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • In Noord-Holland zijn 78 locaties waarbij de bodem verontreinigd is en met spoed gesaneerd moet worden.
  Nieuwsartikel

  Bij circa 45 locaties is de sanering inmiddels in gang gezet, maar bij ruim 30 plekken is dat nog niet het geval. Omdat de provincie wil dat alle – nu bekende – vervuilde grond wordt opgeschoond, verhoogt zij de subsidie voor saneringen waarbij geen partij is die verplicht is om de sanering te betalen. De provincie subsidieert dan 95% van de totale kosten.

  Indien er geen veroorzaker of ‘schuldig eigenaar’ (bijvoorbeeld iemand die bij aankoop van de grond wist dat de grond verontreinigd was en daarvoor korting heeft gekregen op de aankoopprijs) is, zijn overheden zoals gemeenten en waterschappen verantwoordelijk voor het saneren van verontreinigde grond. Dit is kostbaar en vergt veel tijd. Daarom wil de provincie de helpende hand toesteken zodat de saneringen snel uitgevoerd kunnen worden. Over een deel van deze verhoging moet Provinciale Staten nog besluiten.

  Spoedlocaties 

   De provincie is al een aantal jaar bezig met het inventariseren, onderzoeken en saneren van verontreinigde locaties. Momenteel zijn er ruim 170 verontreinigde locaties in beeld die risico’s met zich mee kunnen brengen voor de menselijke gezondheid en/of het milieu. Voor 78 locaties staat vast dat deze met spoed gesaneerd moeten worden, de overige locaties worden verder onderzocht. Er zijn 30 locaties waarbij er risico is voor de menselijke gezondheid, hiervan worden er momenteel 20 gesaneerd. Vaak zijn het plekken waar vroeger (chemische) bedrijven hebben gezeten, zoals wasserijen, fabrieken of benzinestations. Landelijk is afgesproken dat deze spoedlocaties de komende jaren gesaneerd worden.

  Meer informatie over de spoedlocaties is te vinden op de pagina spoedlocaties. Hier is ook een overzicht van locaties te vinden, dat twee keer per jaar wordt geactualiseerd.

  Provincie N-H

  0 reacties :

  Een reactie posten