Spoedberaad over 'arm' HVC

Datum:
  • woensdag 13 februari 2013
  • in
  • Categorie:
  • ALKMAAR - 'Op deze voet kan het afval- en energiebedrijf niet verder'

     DOOR ED DEKKER
    Een groep van acht aandeelhouders van HVC zal in spoedberaad bijeen komen over de verontrustende positie van het afval- en energiebedrijf. Het initiatief is van de Bergense VVD-wethouder Cees Roem.

    Ook andere aandeelhouders van de Alkmaarse onderneming reageren geschrokken op de publicaties gisteren in het Noordhollands Dagblad. „Op deze voet kan het bedrijf niet verder", aldus wethouder Suzanne den Dulk (Trots op Nederland) van Den Helder. De HVC is eigendom van 48 gemeenten en zes waterschappen. HVC kampt met een schuld van bijna l miljard euro. De laatste jaren is voor miljoenen geinvesteerd in wind- een. zonne-energie.

    Het achttal aandeelhouders zijn Alkmaar, Langedijk,  Heiloo, Castricum, Bergen, Schermer, Graft-de Rijp en Heerhugowaard. Cees Roem: Wij kennen de gepubliceerde cijfers. De ontstane verontrusting begrijp ik. Daarom is het goed om snel bijeen te komen. Om te bespreken hoe we hiermee omgaan. Voor mij is HVC nog steeds een solide bedrijf. Wel een bedrijf dat in zwaar weer zit."

    Wethouder Simon Binnendijk (CDA) van Heerhugowaard is ook lid van de Raad van Commissarissen van de HVC. Hij erkent dat de HVC het 'moeilijk' heeft. Het eigen vermogen van het bedrijf noemt hij 'vrij laag': 10 procent van de totale waarde van de onderneming. Het eigen vermogen was in 2011 gedaald tot 87,7 miljoen euro. „We moeten nog kritischer beoordelen of investeringen verantwoord zijn. Hoe hoog is het plafond? Sinds kort praten de aandeelhouders intensief over de toekomstige strategie. Banken zijn voorzichtig geworden. En gemeenten moeten garant staan."

    Ook Suzanne van Dulk wil niet vooruit lopen op interne discussies. Over de rol van de aandeelhouders zegt zij: „Natuurlijk hebben wij investeringen goedgekeurd. Maar als je eenmaal een weg bent ingegaan, hoef
    je 'm niet steeds te blijven volgen. Je kunt veranderen. Daar denken we over na."

    D66 heeft het college van Purmerend vragen gesteld over de HVC. De fractie vreest dat HVC afziet van overname van de Stadsverwarming Purmerend.


    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten