'Kernen bepalen zelf kleur en toon beleid'

Datum:
 • zaterdag 16 februari 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • Westerink pleit voor nieuwe aanpak.
   DOOR HANS DUIN 

  SCHAGEN

  De kernen bepalen meer en meer hun eigen kleur en toon. De overheid, de gemeente faciliteert daarbij. Dat is de kanteling, die ook de gemeente Schagen de komende jaren moet maken.

  Waarnemend burgemeester Gerrit Westerink van de nieuwe gemeente Schagen verwacht dat de vraag 'hoe betrek je de burgers bij het overheidsbeleid' in de naaste toekomst een hele nieuwe invulling krijgt. Mede orndat de gemeenten door geldgebrek heel veel taken niet meer kunnen uitvoeren. „Dat betekent dat de gemeente niet langer meer de karrentrekker is, maar dat is de burger. Wij als gemeente kunnen in het beste geval proberen de omstandigheden, waaronder activiteiten plaatsvinden, zo prettig mogelijk te maken,"

  Sportraad 

  Er moet, vindt Westerink, worden nagedacht over de organisatie van de dorpsraden en de burger-participatie: „Je moet je realiseren dat als er raden voor alle dorpen en wijken komen, als we ook nog een sportraad, een wmo, en culturele raad en noem maar op hebben, we meer dan veertig overlegorganen krijgen. Dat wordt onbestuurbaar. We zullen dus naar slimmere oplossingen moeten zoeken, oplossingen die aansluiten bij de cultuur en de beleving in de desbetreffende kern. Waarbij echt wordt gedaan aan de verantwoordelijkheld die de burger heeft. Hierover moeten we in gesprek met onze inwoners, dorpsraden, verenigingen en wijkpanels."

  Inspirerend 

  Als voorbeeld van een andere aanpak noemt Westerink ook het subsidiebeleid: „Als je vanuit de oude situatie probeert tot een harmonisatie te komen, zal dat nooit lukken. Hier een beetje bij, daar een beetje af. Dat wordt het niet. Het is veel beter, veel verfrissender om naar de toekomst en de sfeer in de kernen te kijken en op basis daarvan een nieuw, inspirerend en vooral ook realistisch subsidiebeleid te ontwikkelen. Daar zijn we nu over aan het nadenken."

  NHD


  0 reacties :

  Een reactie posten