’Grootschalige locaties arbeiders Noordkop’

Datum:
 • zaterdag 16 februari 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • SCHAGEN - Op korte termijn moet er een aantal grootschalige toekomstbestendige woonlocaties voor arbeidsmigranten in de regio komen.
  Dat is één van de speerpunten in het plan dat gemeenten Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en Heerhugowaard aan het opstellen zijn voor het project Kompas.

  ,,Arbeidsmigranten zijn niet van tijdelijke aard’’, stelt Theo Meskers, wethouder van Hollands Kroon die het project heeft opgepakt in de Noordkop. ,,We hebben die extra handen gewoon nodig. Daarom is het van belang om toekomstbestendige huisvesting voor deze mensen te regelen. En dan heb ik het niet over ’Polenhotels’, maar over locaties met voldoende recreatie, parkeerruimte, voorzieningen en met een goede aansluiting op de wegen. Dus dat er geen ’enclaves’ midden in de polder ontstaan zodat die mensen nergens naartoe kunnen en zich gaan vervelen.

  Het is belangrijk dat ze opgaan in het dagelijks leven en een normaal leven kunnen leiden. Dat willen we met die nieuwe huisvesting bereiken.’’

  Daarnaast zal het straks ook weer mogelijk zijn om arbeiders tijdelijk op bedrijventerreinen te huisvesten. Dit wordt nu nog gedoogd.

  NHD

  _______________________________________________________


  Project pakt problemen aan 
  Wethouders blij met middelen om arbeidsmigranten te helpen.

   NOORDKOP

  Ondanks dat de eerste controles op huisvesting van arbeidsmigranten al zijn uitgevoerd, moeten de gemeenten van project Kompas Noordkop (Schagen, Heerhugowaard, Hollands Kroon en Den Helder) nog wel het een en ander regelen. 

  „We zijn de 'spelregels' aan het opzetten en hebben onze plannen inmiddels aardig op de rit", vertelt Meskers, die tevens voorzitter van de trajectgroep Huisvesting binnen het project is.

  Goedkeuren 

  „Vervolgens gaat het concept daarvan naar betrokken partijen als LTO, bedrijven, wooncorporaties en uitzendbureaus. Zij geven hun reactie op ons plan en vervolgens moeten de gemeenteraden het nog goedkeuren. 1k verwacht dat dit rond de zomermaanden zal zijn."

  Na die goedkeuring kan het project echt van start gaan. „Nu controleren we vooral op (brand) veiligheid van de woningen. Nog niet te nadrukkelijk op de huisvesting, omdat we helaas nog geen goede alternatieven kunnen bieden."

  Zodra het plan is goedgekeurd door alle gemeenteraden, gaat Meskers gericht aan het werk met de huisvestingsplannen voor grootschalige woonlocaties in de regio.

   Meldpunten 

   Daarnaast komen er op termijn ook meldpunten in de gemeenehuizen van Anna Paulowna en Schagen voor de , naar schatting, paar duizend, arbeidsmigranten. Hier kunnen zij misstanden melden en informatie opvragen. „Regelmatig zal daar een Poolssprekende ambtenaar aanwezig zijn om ze te woord te staan. Verder zullen er informatiefolders in alle relevante talen komen."

  _____________________________________

  'Dit project maakt mij heel erg gelukkig' 

  Het.project Kompas Noordkop is een uitkomst om de problematiek rondom arbeidsmigranten aan te pakken, stellen wethouders Jos Beemsterboer van Schagen en Theo Meskers van Hollands Kroon.

  „Arbeidsmigranten moet je zo goed mogelijk behandelen", stelt Beemsterboer. „Dus moet je inzichtelijk krijgen hoe ze wonen en werken. We beseffen, dat we de groep nu nog niet goed in beeld hebben. Door ze te controleren en te registreren willen we dat veranderen."

  „Als wethouder ben ik heel gelukkig met onze deelname aan het project. Verplaats ik mijzelf in een arbeidsmigrant, dan zou ik het ook fijn vinden dat er goede voorzieningen zijn en ik dus goed terecht kom, zonder uitgebuit te worden."
  __________________________________________

  NHD


  1 reacties :

  Anoniem zei

  "Op korte termijn moet er een aantal grootschalige toekomstbestendige woonlocaties voor arbeidsmigranten in de regio komen'.

  Het aantal werklozen in Nederland stijgt met sneltreinvaart en Theo Meskers weet te melden dat er meer woonruimte moet komen voor arbeidsmigranten.

  Een echte Eurofiel onze Theo, eigen bevolking aan de geeuwhonger en maar goedkope arbeidskrachten importeren om de eigen zakken en die van zijn vrienden te spekken. Volgend jaar de grenzen open voor nog veel goedkopere arbeidskrachten uit Bulgarije en Roemenie, dan kunnen de Polen de WW in die dan vervolgens niet meer betaalbaar meer is voor de Hollanders vanwege de grote toestroom van buitenlanders.

  Politici als Meskers, om "trots" op te zijn als Nederlander.
  In en na de oorlog werden dat soort lieden bestempeld als ...... en veroordeeld wegens .......

  Een reactie posten