Grote claim tegen Hollands Kroon

Datum:
 • dinsdag 5 februari 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • 'Schade na fout van gemeente' - Eigenaar Polders hotel-cafe De Boemerang eist bijna € 1,6 miljoen van Hollands Kroon
  DOOR MIKE DEUTEKOM

  Ondernemer Piet Warmerdam heeft een claim ingediend bij Hollands Kroon. Hij eist bijna 1,6 miljoen euro schadevergoeding voor misgelopen inkomsten. Dit nadat de gemeente, volgens de rechter onterecht, zijn bouwvergunning voor hotelkamers in De Boemerang had ingetrokken, De gemeente neemt de claim in behandeling.

  In november 2008 kreeg Warmerdam van de toenmalige gemeente Anna Paulowna groen licht om het aantal hotelkamers in De Boemerang aan de Molenvaart te vergroten. Warmerdam wilde in plaats van 28 bedden uitbreiden naar 96 bedden in het hotel-cafe. Daarbij hield hij zich naar eigen zeggen keurig aan de in het bestemmingsplan gestelde eisen. En met resultaat. „Ik had binnen de kortste tijd een bouwvergunning. Daar was ik blij mee, dus heb ik gelijk betaald en wilde aan de slag", zegt Warmerdam.

  Maar er kwam toch een kink in de kabel. Een aantal buren protesteerde. Burgemeester en wethouders namen daarop het advies van de bezwaarschriftencommissie over om de vergunning alsnog te weigeren. Een gang naar de rechter was daarna de enige openstaande optie.

  Warmerdam deed bij de rechter uit de doeken dat hij geheel volgens het door de gemeente opgestelde bestemmingsplan te werk was gegaan. En in juli 2011 trok de rechter diezelfde conclusie. De ondernemer werd in het gelijk gesteld. De gemeente had de al afgegeven bouwvergunning niet alsnog mogen intrekken en werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en een schadevergoeding.

  Maar daarmee was de zaak nog niet af. De buren stapten daarop naar de rechter om op hun beurt het handelen van de gemeente aan te pakken. Onlangs werden ze door de rechter in het ongelijk gesteld, waarop Warmerdam definitief zijn schadeclaim bij de gemeente kan indienen. „Dat is nu gebeurd. Samen met mijn advocaat heb ik het aantal weken dat ik de 96 bedden van 2009 tot en met 2013 niet kon gebruiken in rekening gebracht, a 75 euro per bed. En dan kom je op ongeveer 1.592.000 euro."

  De gemeente Hollands Kroon wil alleen kwijt dat ze de claim inderdaad heeft ontvangen en dat deze 'in behandeling wordt genomen'.

  NHD

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Gelukkig dat er in Anna Paulowna nu eens iemand is die voldoende geld heeft de dubieuze gang van zaken binnen Anna Paulowna aan de kaak te stellen.
  Waar probleemloos bouwvergunningen voor de meest uiteenlopende projecten worden afgegeven aan vriendjes en bekenden, ondanks dat er in veel gevallen bestemmingsplannen voor veranderd moeten worden, daar zitten politiek en ambtenaren een hardwerkende ondernemer dwars.
  Een nadeel is weer wel dat een eventuele schadevergoeding door de belastingbetaler moet worden opgebracht.
  Het zou beter zijn als proceskosten, ambtenarenuren en eventuele schadevergoedingen worden verhaald op de verantwoordelijken zodat de burgers buiten schot kunnen blijven.
  In Anna Paulowna, nu Hollands Kroon, wordt met geld gesmeten als er vriendjes geholpen moeten worden, de burger betaalt wel, gewoon de belastingen wat verhogen.

  Een reactie posten