Werkeloosheid regio stijgt

Datum:
 • maandag 21 januari 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • NOORDKOP - Veel meer mannen dan vrouwen worden werkloos.

  DOOR HANS DUIN

  De toename van de werkloosheid in onze regio is in 2012 hoger dan landelijk. Terwijl er landelijk een stijging van twintig procent was, noteerden de vier gemeenten in de Noordkop een plus van ruim 27 procent.

  Dit blijkt uit recente cijfers van het UWV. Waarbij opvalt dat de toenames per gemeente sterk uiteenlopen: van een lage 13,5% in Schagen naar een hoge 43,4% in Harenkarspel.

  De procentuele toename kan als volgt worden aangegeven:

  Harenkarspel 43,4%

  Hollands Kroon 31,3%

  Schagen 13,5%

  Zijpe 25,8%

  Nederland 20,3%

  Noord-Holland 12,4%.

  Het totaal aantal werklozen in de Noordkop steeg in een jaar tijd van 1400 naar 1778 op een bevolking van circa 94.000 mensen.

  Vrouwen 

  Terwijl globaal berekend in Nederland en Noord-Holland de ontwikkeling van de werkloosheid bij mannen en vrouwen nagenoeg gelijk is, zijn er in de Noordkop grote verschillen. Terwijl de werkloosheid in de regio in het totaal in een jaar tijd met 27,7% toenam, kwam dit percentage bij de vrouwen uit op 17,7%. Er worden dus naar verhouding veel meer mannen dan vrouwen ontslagen. Waarschijnlijk komt dit omdat vrouwen vaak in het onderwijs en de zorg werkzaam zijn, sectoren waar de ontslaggolf niet dan wel nog niet is aangekomen.

  Ook bij de ontwikkeling van de werkloosheid bij vrouwen zijn er per gemeente grote verschillen Zo is er in Harenkarspel een toename van veertig procent, terwijl er in Schagen in een jaar tijd precies drie werkloze vrouwen bij kwamen, een stijging van 1,6%.

  Bij de jongeren (20-25 jaar) is er in de Noordkop en met name in Hollands Kroon sprake van een lichte stijging, maar die is vele minder dan de landelijke ontwikkeling. In Schagen is er zelfs sprake van een afname van 30 naar 28 werklozen.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten