Kruijff achter plan windmolens Oostpolder bij Anna Paulowna

Datum:
 • maandag 2 juli 2012
 • in
 • Categorie: , , ,
 • 2 juli 2012 - Hollands Kroon - Anna Paulowna  -  Verzoek molens bij Provincie 

  DOOR LYDIA JASPER

  Landgoed Hoenderdaell zit achter het idee om een natuurgebied te realiseren in de Oostpolder in Anna Paulowna. Vier windmolens met een ashoogte van 135 meter langs de Amstelmeerdijk zijn bedoeld als financiële dragers van het project.
  De ontwerpvisie ’Natuur & windmolenontwikkeling Oostpolder’ van de Grontmij is in opdracht van Piet Steijn Vastgoed opgezet. Volgens Peter Kruijff van Landgoed Hoenderdaell handelde die weer namens de verkopende partij van de gronden. Hoenderdaell heeft weliswaar al een krabbel gezet onder de koopovereenkomst, maar er zijn ontbindende voorwaarden in meegenomen.
  Volgens Kruijff kwamen de gronden te koop toen het omstreden plan voor een golfbaan en recreatiewoningen in de Oostpolder niet doorging.
  Principeverzoek
  Bij de Provincie is in april het principeverzoek neergelegd. Waarin Gedeputeerde Staten wordt gevraagd om mee te willen werken aan de realisering. Kruijff zegt daarop nog geen reactie te hebben ontvangen.
  De betreffende gronden aan de randen van de Oostpolder zijn nat en moeilijk te bewerken. Maar daardoor volgens Grontmij wel interessant voor natuurontwikkeling.
  Om het gebied voor vissen te verbeteren, worden de sloten natuurvriendelijker ingericht met langs grotere sloten moeraszones met zogenoemde paaibaaien. Verder worden de kavels geschikter gemaakt voor weidevogels.
  Het is overigens niet de bedoeling om her terrein bij het landgoed te trekken „Er zit een water tussen", zegt Kruijff. „Waardoor je het alleen met een bootje zou kunnen bereiken."
  Grontmij stelt verder dat het open kustlandschap van Anna Paulowna gelet op windopbrengst een bijzonder geschikt gebied is voor windturbines. De bestaande solitaire molens aan de Veerweg en de Zwinweg worden gesaneerd. Los van dit proces wordt de molen langs de Lotweg verplaatst naar de Wieringermeer.
  Bron: NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten