Verbod onkruidgif glyfosaat verwacht

Datum:
  • zaterdag 12 mei 2012
  • in
  • Categorie: , ,
  • Tuincentra en bouwmarkten in Noord-Holland promoten biologisdie varianten
    DOOR JAN PETER VERSTEEGE
     
    Particulier gebruik van het landbouwgif glyfosaat wordt verboden. Haagse bronnen melden dat de overheid een vorig jaar september aangenomen motie wil uitvoeren, waarin om het verbod wordt gevraagd. Tuincentra en bouwmarkten in Noord-Holland blijven het gif voorlopig verkopen maar promoten ook biologische varianten.
     
    Het onkruidgif, dat onder meer als Round Up, Pokon (Monsanto) en Clear. Up (Blayer) te koop is, gaat als warme broodjes over de toonbank bij tuincentra als Intratuin, Ranzijn en Overvecht maar ook bij bouwmarkten als Gamma, Karwei en Praxis. Een kleiner tuincentrum spreekt van ’een goede omzetmaker’.
     
    Onlangs werd bekend dat Chinese wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong University bevestiging hebberf gevonden van eerdere aanwijzingen, dat gebruik van glyfosaat invloed kan hebben op het menselijk zenuwstelsel. Wetenschappers hebben het over een ’neurodegeneratieve’ werking; bij mensen kan de ziekte van Parkinson worden ontwikkeld.
     
    De Tweede Kamer wilde half september het gif verbieden voor ’niet-commercide doeleinden’. Dit vanwege de vrees voor ’geboorte-afwijkingen en hormoonverstorende effecten’. In de motie werd nog niet gerept over, de relatie met ’de ziekte van Parkinson. De motie is nog niet uitgevoerd, maar Haagse bronnen verwachten dat in de verwachte ’Tweede nota duurzame gewasbescherming’ die volgende maand naar de Kamer gaat, sprake zal zijn van een gebruiksverbod voor particulieren en strenge certificering voor bedrijven.
     
    Het gif is een effectief middel tegen onkruid en roeit het met wortel en al uit. Reden waarorn directeur Peter Paul Kleinbussink van Ranzijn in zijn acht vestigingen in onder meer Noord en Zuid-Holland het ’uitstekende’ alternatief Ultima (Ecostyle) aanraadt of Natria Onkruidvrij (Bayer). Kleinbussink geeft eerlijk toe dat hij Roundup nog steeds verkoopt. Het werkt ’rigoreuzer’. „Met Ultima krijg je de wortels niet meteen weg, maar dat is wel veiliger. En als je daarmee gezonder werkt..."
     
    Eigenaar Jan van den Berg van tuincentrum De Stolp in Julianaclorp meldt dat veel Duitsers bij hem Round Up kopen. „Het is daar voor particulieren verboden" zegt hij. Van den Berg spreekt ten aanzien van Round Up over ’een relatief veilig middel’. We wijzen hem op het alternatief van Ecostyle, dat Ranzijn zijn klanten aanraadt. „Mijn leverancier zegt dat dit vijftig procent minder effectief is."
     
    Andrik Overwater van tuincentrum Groenrijk in Zuidoostbeemster verkoopt naast de glyfosaat-houdende tifisoorten ook de milieuvriendelijke varianten Ultima en Natria Onkruid. Als mensen inderdaad toch Round Up willen gebruiken, adviseert hij handschoenen te dragen en mondkapjes. „En vooral niet, sproeien bij winderig weer", zegt hij.
     
    Overigens zijn de normen voor het gebruik van glyfosaat de laatste jaren toch al strenger geworden. Dit dankzij aanscherping door de instantie die dit controleert en reguleert (CTGB). Op dit moment zijn er in Nederland zo’n zeventig producten met glyfosaat.
     
     Sommige gemeenten zoals Heemskerk zijn helemaal gestopt met spuiten, IJmondgemeente Beverwijk gebruikt het nog voor onkruid op stoepen.

    Bron: NHD

    1 reacties :

    Tjerk Dalhuisen zei

    Een beetje gemeente geeft het goede voorbeeld en loopt vooruit op het Roundup verbod. Maar Beverwijk niet .... Vorige week in Wijk aan Zee nog roundupspuiters van de gemeente aangetroffen. Onbeschermd, bij winderig weer. "Ongevaarlijk spul volgens onze baas".
    Absurd!

    Een reactie posten