’Roundup kan erg ziek maken’

Datum:
  • woensdag 9 mei 2012
  • in
  • Categorie: , , , , ,
  • Relatie tussen gebruik onkruidgif en Parkinson
    DOOR JAN PETER VERSTEEGE
    Den Haag 

    Het onkruidgif glyfosaat wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson. Chinese onderzoekers zeggen dat de stof leidt tot degeneratie van het zenuwstelsel. Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer vorig jaar het gebruik wilde laten verbieden, is het nog volop te koop in tuincentra als Intratuin en Ranzijn.
    Onderzoekers van de Shanghai Jiao Tong University publiceerden onlangs in het tijdschrift Neurotoldcology & Teratology over de relatie tussen het onkruidgif glyfosaat en het menselijk zenuwstelsel. Ze beweren dat het gif, in Nederland op de markt als Roundup, een zogenaamde ’neurodegeneratieve’ werking heeft op het zenuwstelsel.
    In Nederland lijden zo’n 32.000 mensen aan de ziekte. Deze kan gepaard gaan met traagheld, beven, depressies, dementie, pijn, incontinentie, slaapstoornissen en frequent vallen.
    De Tweede Kamer nam in september vorig jaar een motie aan om glyfosaat te verbieden voor niet-commerciële doeleinden. Initiatiefnerner Grashoff (GroenLinks) heeft het in zijn motie over ’geboorteafwijkingen, hormoonverstorende effecten, dode reptielen en amfibieën en verstoorde. bodemsystemen’. In die tekst wordt nog niet over Parkinson gerept. In Amerikaans onderzoek worden verder nog verbanden gesuggereerd met verhoogde risico’s op lymfklierkanker (non-Hodgkin), miskramen en ADHD.
    Volgens de Zutphense toxicoloog Henk Tennekes, die internationale studies heeft bekeken over de relatie tussen glyfosaat en Parkinson, lopen mensen die met Roundup werken gevaar. Het werkt al bij kleine hoeveelheden en langdurig gebruik, zegt hij. „Het zou eigenlijk uit de handel genomen moeten worden. Volgens het voorzorgsprincipe moet je in zo’n geval het product niet toelaten."
    Staatssecretaris Atsma (Milieu) heeft de motie om Roundup te verbieden nog niet ten uitvoer gebracht. Hij wil nog met de Kamer praten over een nadere definiëring van de woorden ’niet commerciële doeleinden’. Ook wil hij de motie betrekken in de besprekingen over de ’Tweede nota duurzame gewasbescherming’ die waarschijnlijk begin volgende maand naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten