Polder wil greep blijven houden: Kooyhaven afstaan is slecht idee

Datum:
  • donderdag 22 oktober 2009
  • in
  • Categorie:
  • 22 oktober 2009

    Anna Paulowna - De raad van Anna Paulowna wil greep kunnen blijven houden op wat zich in het gebied rond de Kooyhaven afspeelt.
    Daarom is het afstaan van dat deel van het grondgebied aan Den Helder volgens de Polderse poli­tiek een slecht idee.

    Den Helder vindt dat de nog aan te leggen Kooyhaven prima past bij de havenactiviteiten in de ma­rinestad. De Kooyhaven komt er ook op aandringen van Den Hel­der.

    Het heeft heel wat moeite gekost om de gemeenteraad van Anna Paulowna zo ver te krijgen groen licht te geven.

     Kaderuimte 

     VVD-fractievoorzitter Theo Meskers zegt dat de Kooyhaven wat hem betreft geen haven is. „Het is een bedrijventerrein met kade­ruimte waar af en toe een schip zal aanmeren. Een haven leg je niet aan achter een brug. Het wordt een bedrijventerrein met een regionale functie." Voor hem is het afstaan van het gebied aan Den Helder geen op­tie. „Wij willen maximaal greep houden op wat daar gebeurt, zodat er geen overlast ontstaat voor Breezand.

    Alle betrokken partijen hebben intensief meege­praat. De raad van Anna Paulow­na heeft beloofd dat wat de ont­wikkeling van de Kooyhaven be­treft een vinger aan de pols zal worden gehouden.

    Als Den Hel­der de nieuwe grondeigenaar wordt, zou het best mogelijk zijn dat er bedrijven uit zwaardere milieucategorieën komen. Onze bewoners ondervinden daarvan de gevolgen."

    Toch gooit Meskers niet de deur dicht voor Den Helder. „Wij zijn best tot dialoog bereid. Maar het lijkt mij een slecht idee om het zo ver te laten komen dat een deel van ons grondgebied naar Den Helder gaat."

    Zijn collega Elaine Vlaming-Kroon, fractievoorzitter van het CDA in Anna Paulowna is onaan­genaam verrast door de wens van Den Helder. „Wij hebben aan de aanleg van de Kooyhaven voor­waarden gesteld om het voor de omwonenden aanvaardbaar te houden. Met de omwonenden is afgesproken dat om het indus­trieterrein heen een groenstrook komt. Daardoor wordt het zicht op en het geluid van de Kooyha­ven voor omwonenden beperkt.

    Mijn grootste angst is dat dit niet doorgaat, als dat gebied naar Den Helder gaat."

     Voorkomen 

    Ook Vlaming wil voorkomen dat Anna Paulowna straks niets meer te vertellen heeft over het gebied. „Als Den Helder het bestem­mingsplan wijzigt, komen daar mogelijk bedrijven uit zwaarde­re milieucategorieën. Dat heeft verregaande consequenties voor onze inwoners. De kern van Breezand zou met geluidsover­last, stank en stof te maken kun­nen krijgen."

    De PvdA is even­min voorstander van ’een grens­correctie’.

    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten