’Nota Kooyhaven rammelt’

Datum:
  • maandag 27 augustus 2007
  • in
  • Categorie:
  • 27 augustus 2007

     Anna Paulowna - De Socialistische Partij in de Noordkop in de provinciale Staten vindt het rapport van Decisio over het regionaal havengebonden bedrijventerrein Kooyhaven suggestief en slecht onderbouwd.
    "Met rooskleurige cij­fers over werkgelegenheid worden de mensen in wezen blij gemaakt met een dooie mus", stelt Richard de Graaf. De Graaf;

    „Bij nauwkeurige le­zing blijkt het te gaan om ver­schuiving in bestaande werkge­legenheid in plaats van het cre­eren van nieuwe werkgelegen­heid. Hoewel de werkloosheid in de Kop van Noord-Holland lager is dan gemiddeld wordt door De­cisio in het rapport een erg nega­tief beeld geschetst van de be­staande werkgelegenheidssitu­atie.

    Bij de geraamde hoeveelheid arbeidsplaatsen worden door middel van een ordinaire rekentruc 326 arbeidsplaatsen van binnen de regio meegere­kend." Volgens de rekenmeesters van de provinciale SP-fractie wordt met een aantal van 833 te ver­wachten arbeidsplaatsen uit de sector offshore-windenergie wel een héél optimistische schatting gemaakt.

    De Graaf: „We geloven er niets van dat de productie van 450 windmolens per jaar in het gebied van de Kooyhaven een haalbare kaart is. Op deze wijze worden er dus honderden ar­beidsplaatsen uit een hoge hoed getoverd."

     Subsidie 

    Darwind - fabrikant van een nieuw type offshore-windmolen - wordt voor 8,5 miljoen euro ge­subsidieerd door de provincie. Volgens de SP is het niet ondenk­baar dat de EU in Brussel verdere grootschalige investeringen in windenergie door de Nederland­se overheid zal blokkeren omdat hiermee sprake kan zijn van on­eigenlijke staatssteun. Hoewel de SP voorstander is van duurzame energie is de toekomst van grootschalige offshore-opwek­king van windenergie nog aller­minst zeker. Toch worden er in het rapport vergaande conclusies aan die veronderstellingen ver­bonden. Op basis van een telefo­nische enquete, waarbij de vraag­stelling niet staat genoemd in het rapport, zegt het onder­zoeksbureau Decisio dat er con­crete behoefte is aan havenge­bonden bedrijventerreinen. De Graaf: „Desondanks wordt niet duidelijk aangegeven hoeveel van de geïnterviewde onderne­mingen vanwege hun bedrijfs­voering écht noodzakelijk aan het water moeten zitten."

     Ook is een telefonische enque­te vrijblijvend meent De Graaf. Het is goed denkbaar dat slechts een deel van deze bedrijven in de praktijk daadwerkelijk zal ver­huizen. Door al deze onzekerhe­den kan de SP niet anders dan concluderen dat het rapport van Decisio bol staat van de sugges­tieve beweringen. De Graaf: „Het stelt de SP te­leur dat politieke partijen in de gemeenteraad van Anna Paulowna in dit zwakke rapport - voldoende reden zien om een voor­bereidingsbesluit te nemen over de Kooyhaven. Temeer omdat de raad in een eerder stadium een soortgelijk voorbereidingsbe­sluit naar de prullenmand heeft verwezen. Volgens de SP zijn veel inwoners van de gemeente niet voor een Kooyhaven.

     Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten