Dreigende taal raad Polder over Kooyhaven

Datum:
  • dinsdag 25 mei 2004
  • in
  • Categorie: , ,
  • Anna Paulowna - De raad van Anna Paulowna heeft de discussie over de aanleg van een haven op Kooypunt op scherp gesteld.


    May 25, 2004 NHD 

    Als het haalbaarheidsonderzoek niet uiterlijk eind dit jaar af is, wordt de grondblokkade voor het gebied rond Kooypunt opgeheven.

    Dat is gisteren besloten tijdens een soms roerige raadsvergadering. Twee heikele punten stonden op de agenda. Behalve over de grondblokkade (in vaktermen Wet voorkeursrecht gemeenten) moest de raad ook beslissen over een voorbereidingsbesluit voor het betreffende gebied.

    De Wvg werd met de tegenstemmen van CDA-er Dijkshoorn en die van Lijst Leal aangenomen. Een motie van de PvdA over de blokkade van gronden rond Kooypunt werd ook bijna raadsbreed gesteund. De raad heeft tal van vragen die beantwoord moeten worden. Bijvoorbeeld over het aantal arbeidsplaatsen dat het bedrijventerrein oplevert en de grootte van het terrein. Vragen die beantwoord moeten worden door een stuurgroep. Wat de raad betreft moeten die antwoorden er uiterlijk eind dit jaar zijn. Als die datum niet wordt gehaald, gaat de blokkade van de gronden rond Kooypunt er meteen af.

    Grondeigenaren

    Ook het CDA deed een duit in het zakje tijdens de discussie over het voorbereidingsbesluit. Daarin wordt geregeld wat in het gebied, hangende een besluit over de aanleg van de haven, wel en niet is toegestaan. In een bijna raadsbreed ondersteunde motie staat dat het voorbereidingsbesluit maximaal een jaar van kracht blijft. Het zal niet worden verlengd als er nog geen besluitvorming over de aanleg van de haven heeft plaatsgevonden. De raad denkt zelf in de periode tussen het verschijnen van het haalbaarheidsonderzoek en eind mei 2005 een besluit te kunnen nemen.

    Met name CDA en VVD wilden gisteren van het college de verzekering dat bij de eventuele aankoop van gronden netjes zal worden omgesprongen met de grondeigenaren. Volgens hen biedt de Wvg de grondeigenaren voldoende zekerheden. Felle kritiek kreeg het college van vertegenwoordiger Elling van Breezands Belang. Vanwege de blokkade van gronden en de manier waarop de Wvg is voorbereid, betichtte hij het college van ’licht despotisch’ gedrag. De gemeenteraad zou volgens hem ’politieke ballen’ moeten tonen en het college moeten trakteren op een motie van afkeuring. Hij vond dat de raadsleden zich niet, zoals in Wieringen en Wieringermeer, die ook met een grondblokkade te maken hebben, naar de slachtbank moeten leiden. Aan zijn verzoek werd geen gehoor gegeven.

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten