Adviseur Raad van State: Meer metingen oppervlaktewater nodig.

Milieufederatie Noord-Holland pleitte gisteren bij de Raad van State voor strengere regels voor lozingen door bloembollenkwekers in Zijpe, Anna Paulowna en Julianadorp.
17-12-2003 NHD

Het Waterschap Uitwaterende sluizen in Hollands Noorderkwartier heeft aan zo’n 400 bollentelers en akkerbouwers zogeheten Wvo-lozingsvergunningen verleend. Zonder dergelijke vergunning mogen agrariĆ«rs geen water op sloten en ander open water lozen. Het gaat daarbij vooral om hemelwater dat via de planten, bollen en grond in de sloten terecht komt. Aan de kwaliteit van dat water heeft het waterschap een aantal eisen in de vergunningen opgenomen.

Maar volgens de milieufederatie gaan die eisen niet ver genoeg en dreigt het open water in Noord-
Holland

Registratie
Het waterschap en de vier telers, wiens vergunningen gisteren onder vuur lagen, vinden de eisen nu al streng genoeg. De eis van de milieuorganisatie om elke individuele teler via een registratiesysteem precies bij te laten houden welke bestrijdings- en bemestingsmiddelen hij gebruikt en hoeveel daarvan in het oppervlaktewater terecht komt is onhaalbaar, beweerde M. de Jongh, woordvoerster van de bollentelers.

’Om dat alles bij te houden krijgt de teler met zoveel administratie te maken dat hij daarvoor zelfs een apart bedrijf kan opzetten.’

Het waterschap wil er niet aan beginnen om telers in de Wvo vergunning voor te schrijven welke middelen zij moeten gebruiken en hoe ze die het beste kunnen verminderen. ‘Daar ontbreekt het ons aan de kennis, kennis die de teler wel in huis heeft’, zei een woordvoerder van het waterschap.

De onafhankelijke milieuadviseur van de Raad van State heeft ook naar de problematiek gekeken. Diens rapport speelde gisteren tijdens de rechtszaak een grote rol. De adviseur is voorstander van regelmatige metingen van oppervlaktewater door de teler en het jaarlijks overleggen van die registratiegegevens aan het waterschap. Alleen op die manier kan men volgens de raadsadviseur zicht houden op de hoeveelheden schadelijke stoffen in het water. Mocht de Raad van State de adviezen overnemen dan betekent dat de telers heel wat meer werk krijgen.
De uitspraak volgt over enkele weken.



0 reacties :

Een reactie posten