GGD in Noord-Holland Noord is voorbereid op eventuele uitbraak van gevreesde coronavirus: draaiboeken liggen klaar, isolatieruimte is gereserveerd

Datum:
 • woensdag 29 januari 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • De GGD Hollands Noorden is voorbereid op een eventuele uitbraak van het gevreesde coronavirus in Noord-Holland Noord.  Draaiboeken liggen klaar, ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en met huisartsen/instellingen gedeeld, voor patiënten die in isolatie moeten, is ruimte gereserveerd.

  Alert

  ,,Van paniek is geen sprake. Maar we zijn zeker alert’’, stelt woordvoerster Anneke van Doorn namens de gezondheidsdienst voor 17 gemeenten. Want de besmettelijke ziekte kan best plotseling vanuit China in deze regio neerstrijken en onverwacht de kop opsteken.

  Kaasmarkt

  Binnenkort komen immers weer drommen Aziatische toeristen op de Kaasmarkt in Alkmaar, Afsluitdijk en bloeiende bollenvelden af. Die kunnen, als ze uit Wuhan komen of daar zijn geweest, corona onder de leden hebben.
  ,,Alle medisch betrokkenen beschikken over draaiboeken voor uitbraken van nieuwe infectieziekten, zoals corona. Je moet denken aan maatregelen ter voorkoming van besmetting, opschaling van personeel, communicatieplannen, et cetera’’, vertelt Van Doorn.

  Uitreisverbod

  De kans dat het virus zich hier openbaart, acht de GGD gering. ,,De meeste zieken komen voor in Wuhan in China. Het overgrote deel van de patiënten die bekend zijn, is daar geweest en waarschijnlijk besmet geraakt. Er geldt een uitreisverbod voor mensen uit Wuhan en aangrenzende regio’s. Er is nog geen besmetting van patiënten die niet in China zijn geweest’’, weet Van Doorn.

  Verspreiding

  ,,Net zoals in andere landen kan er toch iemand in Nederland komen die het virus heeft meegenomen. Dan wordt deze persoon geïsoleerd (thuis of in een ziekenhuis, red.), zodat de kans op verspreiding wordt geminimaliseerd.’’
  De patiënt moet een test ondergaan. Blijkt die positief, dan stelt de GGD onderzoek in en gaat na met welke mensen de persoon contact heeft gehad. Hun gezondheid wordt in de gaten gehouden.

  Laboratorium

  De GGD krijgt haar informatie via het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en experts van het Erasmus MCin Rotterdam, dat beschikt over een microbiologisch laboratorium. RIVM en Erasmus hebben contact met diverse internationale instanties over de laatste stand van zaken.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten