Ook aanval op eerste fase kap

Datum:
 • woensdag 29 januari 2020
 • in
 • Categorie:
 • SCHOORL - Drie moties voor vergadering van Provinciale Staten op 3 februari


  Matthie Bergman  29-1-2020

  Nu de tweede en derde fase van de bomenkap in de Schoorlse duinen met zeker vijf jaar lijkt te zijn uitgesteld, neemt het verzet tegen de eerste fase ook toe. Tijdens de behandeling van dit onderwerp in Provinciale Staten 3 februari zullen er dan ook in ieder geval drie moties hiertegen worden ingediend. 

  De eerste fase houdt in de kap van het Dr. van Steijnbos en het Leeuwenkuilbos. Die staat gepland voor na het komend broedseizoen.  

  Drie moties zijn in ieder geval afkomstig van FvD-Statenlid Gerard Kohler. Hij constateert dat ’een oncontroleerbare natuur bestaat met desondanks een wens naar onherstelbare boskap in de Schoorlse duinen’. 

  Behoefte 

  Ook wijst hij erop dat er ’zeer duidelijke behoefte bestaat aan beheer van het natuur- en bosgebied in de Schoorlse Duinen dat aansluit bij de wensen van van de natuurliefhebbende omwonenden en andere gebruikers van dit gebied’. 

  De tegenstanders van de kap in de Schoorlse duinen zouden volgens Kohler wel wat water bij de wijn willen doen: het noordelijke deel van het Dr. Van Steijnbos kappen, maar meer ook niet. 

  ’SBB onderschat sentiment van mensen voor bos’

  ,,Dat is omvangrijk genoeg om op termijn uit te wijzen of dit het door Staatsbosbeheer (SBB) voorgespiegelde zeer gunstige effect zal hebben’’, aldus het Statenlid. In de motie staat dan ook dat SBB het noordelijke deel tot aan het wandelpad naar de kerk mag kappen en dat dit over vijf jaar wordt geëvalueerd. 

  Maar ook het Leeuwenkuilbos mag wat het Statenlid betreft niet worden gekapt, hooguit fors uitgedund. Kohler stelt dat dit bos tien jaar geleden ternauwernood is behoed voor de branden die toen woedden. ,,De brandweerlieden, vrijwilligers uit het dorp en wijde omgeving waren toen de helden. En het redden van dat bos zou dus nu voor niets zijn. SBB onderschat het sentiment in Schoorl ten aanzien van dit bos.’’ 

  Met de derde motie wil Kohler de kap van het Buizerdbosje bij het Frederiksveld tegenhouden. Ook dit bosje is tien jaar geleden gered van de vlammen. Ook hier zou uitdunning de zandverstuiving nauwelijks in de weg staan. 

  Een woordvoerder van Staatsbosbeheer wil niet op de moties reageren: ,,Wij wachten de vergadering van Provinciale Staten af.’’ 

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten