Profijt van zonneweide bij Berkhout

Datum:
 • woensdag 23 januari 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Berkhout - De bewoners van Berkhout zullen worden betrokken bij de ontwikkeling van de grote zonneweide op de plek van Distriport.
  Martin Menger 23-1-2019

  De exploitant wordt daartoe door de provincie Noord-Holland verplicht.
  Noord-Holland houdt voor dat doel op dinsdagavond 5 februari een informatiebijeenkomst in Berkhout. De provincie is eigenaar van de vele bunders grond die tussen de Jaagweg en Berkhout liggen.
  Het besluit is genomen dat hier op korte termijn een groot zonnepark komt. Op die manier kan voor zeker dertig jaar het gebied worden gebruikt om energie op te wekken.
  De afgelopen tien jaar is er vooral energie gestoken om van deze plek een groot terrein voor distributiebedrijven te maken. Dat ging echter mis: de projectontwikkelaars en de provincie kregen ruzie over de aarde van de grond en vanaf dat moment woedt een juridische strijd.

  Stoppen

  Intussen heeft de provincie het besluit genomen dat een groot bedrijventerrein als Distriport niet meer nodig is. In 2017 viel het besluit om ermee te stoppen, waarna Noord-Holland op zoek ging naar een alternatief. Dat alternatief bestaat uit een schetsplan voor de opstellingen van duizenden zonnepanelen. Die vormen dan samen een grote zonneweide. Hoe dat er in grove lijnen uit gaat zien en wat dit voor de huishoudens in de omgeving kan betekenen, wordt dinsdagavond 5 februari bekend gemaakt tijdens de informatiebijeenkomst.
  In café De Ridder is de provincie die avond tussen 17 en 19 uur present om van alles te vertellen. Voor gedeputeerde Jaap Bond past het plan uitstekend in het beleid van de provincie om vooral naar de duurzaamheid te kijken. ,,Een zonneweide langs de Jaagweg zal een fantastische bijdrage leveren aan de opwekking van duurzame energie in Noord-Holland.” In De Ridder kan iedereen die dat wil, eventjes binnen komen om in gesprek te gaan met verschillende deskundigen. Want gezien de omvang van deze zonneweide wordt het ook mogelijk dat inwoners van Koggenland in financieel opzicht mee kunnen doen.

  Zonnestroom

  Zo kunnen de Koggenlanders ook profiteren van de zonnestroom die wordt opgewekt. Daarnaast wil de provincie tekst en uitleg geven over de besluitvorming voor het gebied.
  Het gemeentebestuur van Koggenland verwelkomt de plannen, laat wethouder Caroline van de Pol weten. ,,Onze gemeenteraad is heel duidelijk als het gaat om zonne-energie. Een goede landschappelijke inpassing en een vorm van participatie voor onze inwoners is een voorwaarde, dus essentieel.”
  Noordhollands Dagblad   0 reacties :

  Een reactie posten