FNV: Onkruidverdelger direct verbieden, België doet dat ook

Datum:
  • woensdag 15 augustus 2018
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  Amsterdam - Vakbond FNV eist 'acuut' een verbod op omstreden onkruidverdelger Roundup, met glyfosaat als werkzame stof.
    15-8-2018

    ,,De Belgische economie lijkt verdacht veel op de onze, daar is het dit jaar verboden. Dat kan hier dus ook", zegt adviseur gezond en veilig werken Wim van Veelen.

    Europa verlengde de vergunning voor het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in de landbouw eind vorig jaar met vijf jaar. Nederland volgt deze lijn.

    De FNV piekert er niet over bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan te dringen op een verbod. Van VeelIen:,,Heeft geen enkele zin. Er zit een VVD-staatssecretaris die uitgaat van marktwerking. Zo van negatieve publiciteit maakt vanzelf een einde aan gebruik van dit middel."

    Volgens de FNV-er laat Europa de oren hangen naar lobbyisten van de chemiemultinational. ,,Die zijn dag en nacht bezig in Brussel. Je ziet wel dat sommige lidstaten een eigen koers varen, naast België wil bij voorbeeld ook Frankrijk eerder ingrijpen.

    In Nederland hobbelen we van incident naar incident. Denk aan chroom-6, asbest.,,

    Het ministerie van SZW verwijst naar het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. ,,Voor een verbod hebben wij de benodigde kennis niet in huis", aldus een woordvoerster. Het College kon gisteren geen reactie geven.

    Noordhollands Dagblad

    10 reacties :

    Anoniem zei

    Direct die zeer goede voorbeeld volgen. Voorstander van glysofaat, aan zijn tweets in het verleden te zien, meneer Meskers zou Hollands Kroon als eerste gemeente tot glysofaat vrije gemeente dienen te verklaren. In het belang van de volksgezondheid.

    Anoniem zei

    Als glysofaat verboden zou worden in Hollands Kroon breekt er een opstand uit onder de boeren(veelal CDA en VVD stemmers). Liever hun medemens vergiftigen dan een paar Euro (veelal gesubsidieerd) in te leveren.

    Anoniem zei

    Wel of geen glycosulfaat; maar laat vooral het FNV zich daar niet mee bemoeien.

    Anoniem zei

    Op zijn zachts gezegd is het opmerkelijk te noemen dat overal m.b.t. de natuur het voorzorgsbeginsel wordt toegepast door de Nederlandse overheid, maar als het om de gezondheid mensen gaat niet. Economie is ook belangijker dan mensen vanuit overheidsperspectief. Is er dan niet iets structureel goed mis met diezelfde overheid? Door de vooruitgang en de verhoging van het bewustzijn bij mensen kan de discussie gestart worden om de overheid volledig af te schaffen omdat het een volstrekt overbodig instituut is geworden.

    Baas zei

    Droom lekker verder Nederland, niets aan de hand...
    Zoals het artikel zegt, we rollen in Nederland van het ene incident naar het andere. En de overheid wast haar handen in onschuld iedere keer.

    In Amerika is bewezen dat iemand kanker heeft gekregen door Roundup. In een rechtszaak afgelopen maand moest de producent van Roundup (Monsanto) een schadevergoeding betalen van 289 mil. USD!
    https://www.nu.nl/economie/5409002/monsanto-moet-kankerpatient-289-miljoen-dollar-schadevergoeding-betalen.html

    Ze hebben ook ontdekt dat Roundup is terug te vinden in consumenten eten zoals graan.
    https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/glyfosaat-gevonden-in-ben-jerrys-ijs-het-zit-overal-in-dat-is-het-probleem

    Zoals het friponil-ei is dit waarschijnlijk het volgende wat Nederland te wachten staat. En de overheid zegt: droom maar lekker verder mensen, wij hebben de benodigde kennis niet, dus niets aan de hand!

    Anoniem zei

    Volgens mij werkt het juist ondersom: als je de kennis niet hebt dan keur je het niet goed.
    Pas als je zeker weet dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de volksgezondheid kan je het goedkeuren.

    En dat noemt zich Ministerie ... Wat een eikels ...

    Anoniem zei

    Nog even wat anders, moet het FNV dit ook niet aanzwengelen bij het ministerie van Volksgezondheid of bijvoorbeeld de Voedsel en Waren autoriteiten... ?

    Als je echt een verbod wil op dit middel moet je ook alles uit de kast trekken en niet zelf je oren laten hangen FNV

    Anoniem zei

    "Er is glyfosaat gevonden in bijna alle voedingsmiddelen"

    En alle individuele producten overschrijden niet het maximum toelaatbare. Dus niets aan de hand zeggen ze!

    Alleen vergeten ze dan dat alle Glyfosaat bij elkaar in het menselijk lichaam ophoopt en het maximum wel overschrijdt ...

    Goh, waar zouden al die kankerpatienten opeens vandaan komen ...

    Dekker zei

    Wel iedere dag aardappelen eten wordt ons aangeraden, het liefst nog in de schil als je de kookprogramma's moet geloven. De aardappelakkers worden meerdere keren per week bespoten met gewasbestrijdingsmiddelen(een net woord voor vergif) en als de aardappelen van het land komen worden ze weer ontsmet en behandeld. Zijn de aardappelen voor de export dan is het helemaal schrikbarend hoeveel gif er op gespoten wordt. De reden daarvan is dat de importerende landen absoluut geen nieuwe ziektes willen importeren.

    Anoniem zei

    @Dekker, gelukkig zijn wij in de omstandigheid om zelf een keuze te maken wat wij eten. Zelf verantwoordelijkheid nemen en geen producten meer eten die met "gif" bewerkt zijn meer eten. Dan zal de vraag toenemen en dienen producenten een andere koers te gaan varen. Je ziet het overal, garnalen worden ook meerder malen behandeld met benzoëzuur omdat de meeste in Marokko gepeld worden, terwijl zonder conserveringsmiddelen pellen gewoon in Nederland mogelijk is. De Hollandse garnaal zonder benzoëzuur is de lekkerste van allemaal. Laat garnalen met benzoëzuur maar staan.

    Een reactie posten